EU

POTPREDSJEDNIK EUROPSKE KOMISIJE

Siim Kallas u posjetu Hrvatskoj

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za promet Siim Kallas će danas i sutra biti u službenom posjetu Hrvatskoj...

Siim Kallas   FOTO:Wiktor Dabkowski
Piše: Media Servis

Tijekom dvodnevnog boravka u Zagrebu i Rijeci, Siim Kallas i njegova delegacija, kojima je domaćin ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, obići će zagrebački Glavni kolodvor i Luku Rijeka.

Tako će u Zagrebu danas na I. peronu zagrebačkoga Glavnog kolodvora sudjelovati na svečanosti završetka prvog IPA projekta realiziranog u Hrvatskoj. Radi se o novom Signalno-sigurnosnom uređaju na zagrebačkom Glavnom kolodvoru vrijednom 11,4 milijuna kuna od kojih je 85 posto nepovratnih sredstava EU fondova, a 15 posto sredstava iz državnog proračuna. Na zagrebačkom Glavnom kolodvoru zamijenjene su 124 skretničke postavne sprave, 68 signala i ostalih manjih vanjskih signalnih elemenata te kompletan unutarnji uređaj.

Novi uređaj omogućuje bolju protočnost prometa vlakova na cijelom zagrebačkom čvorištu, od Borongaja, Hrvatskoga Leskovca i Zagreb Klare do Zagreb Zapadnog kolodvora.

Kallas će se potom, sutra u Rijeci susresti s premijerom Zoranom Milanovićem, nakon čega će obići Luku Rijeka i Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC).

Tijekom boravka u Zagrebu potpredsjednika Europske komisije Siim Kallasa primit će Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, a u Vladi će imati bilateralne sastanke s potpredsjednicima Vlade Nevenom Mimicom i Brankom Grčićem te ministrima Sinišom Hajdaš Dončićem i Vesnom Pusić i predsjednikom saborskog Odbora za europske integracije Danielom Mondekarom.