Politika

ZBOG ULASKA U EU

Osobne iskaznice i za mlađe od 16 godina

Vlada je na današnjoj sjednici predložila izmjene Zakona o osobnoj iskaznici, prema kojem će od 1. srpnja ove godine osobnu iskaznicu moći imati i maloljetnici mlađi od 16 godina, kako im za putovanje unutar Europske unije roditelji ne bi morali izrađivati putovnice, čija je izrada skuplja.

Osobna iskaznica   FOTO:bazaclanaka.com
Piše: Media Servis

[12:35]
Nove osobne iskaznice bit će redizajnirane, u prvoj fazi imat će upisan OIB, a predviđena je i mogućnost da nekad u budućnosti u osobnu iskaznicu bude ugrađen i čip s elektroničkim podacima.

"Omogućavanje dobivanja elektroničke osobne iskaznice je prvi korak u kojem doista možemo još više usluga približiti građanima i moći će se onda koristiti i elektronički potpis, što bi moglo olakšati čak i poslovanje jednom dijelu ljudi. Ovo je jedna velika pretpostavka da bi se polako mogao početi razrađivati projekt u kojem će građani sve manje morati dolaziti na šaltere, a sve više stvari odrađivati preko svojih kompjutera iz vlastitih domova", istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.


[08:59]
Vlada će na današnjoj sjednici predložiti izmjene Zakona o osobnoj iskaznici. Nova pravila u proceduri izdavanja i izgledu novih isprava stupaju na snagu 1. srpnja kada Hrvatska uđe u Europsku uniju.

Nova redizajnirana osobna iskaznica sadržavala bi OIB, u prvoj fazi ne bi bila elektronička, ali bi bila pripremljena za naknadnu ugradnju elektroničkog nosača podataka. Novina je i da će pravo na izradu osobne iskaznice od 1. srpnja imati i mlađi od 16 godina, doslovno svi građani Hrvatske, i to kako im za kretanje unutar Europske unije roditelji ne bi morali izrađivati putovnice, čije je izdavanje skuplje i koje se moraju obnavljati u kraćim intervalima. Dječja osobna iskaznica vrijedila bi pet godina. Predlaže se i da se dobnu granicu od koje se osobna iskaznica izdaje s rokom važenja od 10 godina spusti sa 27 na 21 godinu života, jer vladajući ocjenjuju da se osobni izgled osoba starijih od 21 godine više bitno ne mijenja. Dosadašnje osobne iskaznice vrijedit će i nakon ulaska u Europsku uniju, do isteka valjanosti.