EU

EUROPSKA KOMISIJA

Hrvatska i dalje u recesiji

Europska komisija je snizila prognoze i očekuje pad hrvatskog gospodarstva za jedan posto u ovoj godini te stopu nezaposlenosti od 19,1 posto.

Ilustracija   FOTO: Marijan Susenj/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Jutarnji list
Europska komisija je objavila nove  ekonomske prognoze za 2013-2014. s procjenama rasta, zaposlenosti, inflacije i proračunskog deficita u zemljama članicama, Hrvatskoj, kandidatskim zemljama te u velikim svjetskim gospodarstvima - SAD-u, Japanu, Kini i Rusiji.

U veljači je Komisija prognozirala pad od 0,4 posto u ovoj godini te rast od 1,4 posto u sljedećoj godini, a nezaposlenost od 15,8 posto ove godine, te 14,9 sljedeće. Prema novojprojekciji, deficit bi se ove godine s prošlogodišnjih 3, 8 posto  trebao povećati na 4,7 posto BDP-a ove i na 5,6 posto sljedeće godine. Javni dug ove godine trebao bi dosegnuti 57,9 posto, a sljedeće 62,5 posto.

Komisija navodi da u kratkoročnom razdoblju Hrvatska neće ostvariti rast.

"Hrvatska će postati 28. članica Europske unije 1. srpnja 2013. godine. Iako se može očekivati da ulazak u EU osigurati potporu gospodarstvu, u kratkoročnom razdoblju sadašnji pritisci na gospodarstvo ostat će glavnim razlogom kočenja rasta", dodaje Komisija.

Od 27 zemalja članica EU-a za slijedeću godinu se prognozira pad gospodarstva  - Cipar za 3,9 posto i Slovenija za 0,1 posto.

Gledajući nezaposlenost samo dvije članice imaju lošije prognoze od Hrvatske, Grčka i Španjolska,  koje bi ove godine trebale imati stopu nezaposlenosti od 27 posto, a sljedeće godine za 0,6-1,0 postotna poena manje.

Promatrajući fiskalnu politiku, Komisija kaže da je Hrvatska unatoč nepovoljnim gospodarskim uvjetima uspjela spriječiti pogoršanje proračunske situacije.

IZVOR: Jutarnji list