EU

TARABA ZA PREDSJEDNIKA

Živko Budimir ostaje u pritvoru, odvjetnik optužio vlast zbog podmetanja dokaza!

Odvjetnik predsjednika FBiH iznio je sumnje o namještanju slučaja nakon odluke Suda BiH da Budimir ostane u pritvoru.

KPZ Mostar   FOTO:avaz.ba
Piše: Al Jazeera Balkans

Izvanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbacilo je kao neosnovane žalbe obrane predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i drugih uhićenih u akciji "Patriot" na određivanje jednomjesečnog pritvora, javlja reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Sud BiH prihvatio je žalbu Tužiteljstva BiH, te su tako Budimir i ostali sada pritvoreni s dodatnim razlozima.

Glasnogovornica Suda BiH Aida Delić-Volaš rekla je da se pritvor nastavlja "zbog postojanja izvanrednih okolnosti, kada se radi o kaznenom djelu za koje je zaprijećena kazna zatvora od 10 godina ili teža, kada se radi o teškom kaznenom djelu zbog načina njegova počinjenja i posljedica, te kada postoje okolnosti koje bi uznemirile javni red".

Pokušaj 'podmetanja dokaza'

Predmet protiv Budimira je još u istražnoj fazi i nije podignuta optužnica, izjavio je ranije glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

Sud BiH je 28. travnja odredio jednomjesečni pritvor Budimiru, koji je osumnjičen za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju.

Odvjetnik Živka Budimira, Ragib Hadžić,  takvu odluku nije očekivao i iznio je sumnje o namještanju slučaja.

"Mi smo, istina dobili određene podatke koji govore da je, na dan kad je Budimir uhićen, ovdje u Mostaru bilo naštimano da mu se podmetne vrlo važan dokaz. To nije uspjelo. Imamo i drugih podataka i informacija koje ćemo sada u narednim koracima provjeravati", kazao je Hadžić.
Neke od njih su i potvrda da i cijela priča ima političku pozadinu, o čemu se od početka u javnosti raspravlja.

I sam pritvor donijet će nove trenutke na  uzburkanoj političkoj sceni u Federaciji BIH.

Ostaje nejasno može li i tko po Ustavu mijenjati aktualnog Predsjednika. Dok se to ne razjasni, na čekanju su važne odluke, kao ona o imenovanju sudaca i potpis na Zakon o prijevremenom umirovljenju boraca, važnom zbog naredne tranše Međunarodnog monetarnog fonda.

Odbacio optužbe

Predsjednika FBiH su 26. travnja u Sarajevu uhitili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Budimir je prebačen u zatvor u Mostaru.

On poriče sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.


Pritvor Budimiru, te njegovom savjetniku Petru Barišiću, predsjedniku entitetske komisije za pomilovanja Hidajetu Haliloviću, predsjedniku Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Saudu Kulosmanu, te Ivanu Jurčeviću, predsjedniku Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) FBiH određen je prošlog tjedna na zahtjev Tužiteljstva BiH.

Među uhičenima je i Haris Kovačić, savjetnik ministra pravosuđa Federacije BiH.

Tužiteljstvo BiH navodi da Budimir nije poštivao zakon i da se nije konzultirao s potpredsjednicima prije potpisivanja pomilovanja.
Tužitelji dodaju da su Budimir i njegov savjetnik Petar Barišić primali novac za pomilovanja koja je Budimir potpisivao. Sve aktivnosti koordinirali su Budimir i Barišić, naveli su tužitelji.

Izvori : Al Jazeera i agencije