Svijet

IZLAZ IZ RECESIJE

Hrvatska još uvijek u krizi, Srbija izlašla iz recesije

Za razliku od Hrvatske, izvoz Srbije raste te je službeno izašla iz recesije. Istovremeno uvoz je gotovo stagnirao što je prouzročilo pad deficita razmjene.

Ilustracija   FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / B92

U prvom tromjesečju ove godine zabilježen je rast industrijske proizvodnje i BDP-a, čime je srpska ekonomija i službeno izašla iz recesije.

"Prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja bilježi rast od 5,2 posto.To je doprinijelo i umjerenom rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,9 posto", navodi se u priopćenju Ministarstva financija i privrede. Ekonomija Srbije je tako službeno izašla iz recesije.

Iz navedenog ministarstva je priopćeno da je proizvodnja u prvom kvartalu gotovo utrostručena u automobilskoj industriji dok je i uostalim industrijama zabilježen porast gospodarskih aktivnosti. Ministarstvo ističe i da je srpski izvoz ostvario rast od 22 % u odnosu na isto prošlogišnje razdoblje

Izvoz u ožujku dostigao je povijesnu rekordnu vrijednost od 857 milijuna eura na mjesečnoj razini.

Za razliku od Srbije, za Hrvatsku europski stručnjaci  predviđaju pad BDP-a od -1 posto i rast nezaposlenosti sa 15,9 posto u prošloj godini na 19,1 u 2013. i 20,1 posto u 2014. Iduće godine se očekuje rast gospodarstva od 0,2 posto.

IZVOR: B92