EU

ZAGREB

Predstavljanje stripa o EU fondovima

Povodom obilježavanja skorog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji u Zagrebu se održava konferencija na temu “Koliko smo spremni za članstvo i fondove EU?”. Također u Zagrebu će danas biti predstavljen i strip o EU fondovima.

EU   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Samo za potrebe Kohezijske politike Hrvatska u drugoj polovici godine na raspolaganju iz proračuna Unije ima gotovo 450 milijuna eura, dok se iduće godine taj iznos penje na milijardu eura. Preduvjet korištenju tih sredstava, između ostalog, priprema je dovoljnog broja projekata te osiguravanje sredstava za njihovo financiranje. Riječ je o izazovu o kojem će na konferenciji danas raspravljati relevantne osobe iz političkog, gospodarskog, bankarskog i diplomatskog sektora. A kako bi se građanima približili EU fondovi i način na koji funkcioniraju, javnosti će biti predstavljen i strip o EU fondovima. Izazova pred Hrvatskom je puno, ali i puno prilika, rekao je jučer prilikom otvaranja Europskog tjedna šef Delagacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren, dok je inoministriva Pusić, uz EU fondove i veliko europsko tržišta rada, nabrojala je još neke pogodnosti koje nam donosti članstvo u Uniji.

"Neće biti carinika na granicama, proizvodi će se moći izvoziti na tržište EU bez bilo kakvih dotatnih carina. Cijena hrane za očekivati je da će se spustiti budući da i danas naši ljudi idu preko granice u Mađarsku, Sloveniju kupovati hranu zato što je jeftinija ", rekla je Pusić.