Osječko-baranjska

[VIDEO] SOMIDOM EXPO OSIJEK

Unatoč teškim uvjetima poslovanja, od sajmovanja se ne odustaje!

U manje od mjesec dana Osječki sajam otvara drugu sajamsku manifestaciju. Osječka sajamska priredba s najduljom tradicijom, koja traje od 1993. godine kada je održana kao Sajam obnove i graditeljstva OSIJEK EXPO, u dvadeset se godina, prilagođavajući se tržištu, oblikovala u današnju jedinstvenu sajamsku cjelinu. Taj se sajam sada zove SOMIDOM EXPO, a održat će se na Pampasu ovoga vikenda.

Predstavljen SOMIDOM EXPO   FOTO:Screenshot STV
Piše: Republika.eu / STV

SOMIDOM EXPO obuhvaća čak pet sajmova – 14. Obrtnički sajam, 21. Dom, 6. Sajam obrazovanja, 2. Moje zdravlje i 17. Motomobil.

Hrvoje Kralj, direktor Osječkog sajma, najavljujući sajamski vikend u Osijeku, je rekao: 'Sajam SOMIDOM EXPO ostao je sajam graditeljstva i opreme te poduzetništva. Regionalni je to i sajam obrtništva koji promiče obrtnička zanimanja. Sajam obrazovanja okuplja škole, učilišta i fakultete iz Osijeka i Hrvatske nudeći svoje nastavne programe i načine stipendiranja. Motomobil je također uz ove sajmove, u želji da se nakon kriznih godina ponovno organizira kao samostalna sajamska priredba'.

Spojem sajamskih manifestacija  Osijek je dobio jedinstvenu sajamsku priredbu koja ima bogat program izlaganja kojega čine graditeljstvo, obrtništvo, oprema za dom, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i turizam, ekologija, zdravlje i obrazovanje.

'Hrvatska gospodarska komora u cjelini, pa i Županijska komora Osijek, podupire svako sajamsko predstavljanje svojega gospodarstva, tako i na osječkom sajmu. Idemo na sve sajmove za koje naše gospodarstvo ima interes, a posebno velik ima za sve osječke sajmove', rekla je Katarina Pekanov ispred HGK Županijske komore Osijek.

A svoj su interes za sudjelovanje na ovom sajmu prepoznali izlagači iz svih dijelova Hrvatske, kao i iz susjednih zemalja. Unatoč teškim uvjetima poslovanja, od sajmovanja ne odustaju ni obrtnici.

'Obrtnička komora Osječko-baranjske županije prošle je godine obrtnicima sufinancirala sudjelovanje na 10 sajmova, a tako nastavljamo i ove godine, sve kako bi se što više obrtnika, u ovim složenim uvjetima poslovanja, predstavilo javnosti', rekao je Dragutin Grabrović, predsjednik Obrtničke komore Osječko-baranjske županije.

Zvonimir Prgomet, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka, podsjetio je da se sajam održava na 2.000 četvornih metara zatvorenoga i 5.000 četvornih metara otvorenoga prostora te da će sudjelovati 150 izlagača.  

Sajam će imati i bogat popratni sadržaj, kao što je predavanje o legalizaciji, ali su i te kako važni susreti gospodarstvenika i obrtnika uoči donošenja novoga Zakona o obrtništvu.

'Oko četiri tisuće obrta u Osječko-baranjskoj županiji  snaga je koja stvara nove vrijedosti, koja radi, isplaćuje plaće, ispunjava obveze prema državi i može biti motor razvoja gospodarstva i to treba biti', rekao je Željko Kraljičak, zamjenik osječko-baranjskoga župana. 

Zahvaljujući subvencijama Grada Osijeka, ulaz i na ovaj sajam se ne naplaćuje, kao ni parkiranje. SOMIDOM EXPO bit će otvoren u petak u 11 sati, a do nedjelje ga se može posjetiti od 10 do 19 sati.

SOMIDOM EXPO