EU

BANKARSKA UNIJA

Sve članice eurozone trebaju biti dio bankarske unije

Kako bi europska bankarska unija bila uspješna sve zemlje članice moraju postići sporazum o tome, izjavila je danas izvršna direktorica međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

Lagarde i Merkel   FOTO:Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
Piše: Republika.eu / business.hr

Da bi europska bankarska unija bila uspješna sve zemlje članice moraju postići sporazum o tome, izjavila je danas izvršna direktorica međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

Svi igrači za stolom moraju biti uključeni“, poručila je Lagarde pred studentima na Amsterdamskom sveučilištu.

Bankarska unija kao projekt ima za cilj poboljšanje gospodarstva eurozone. U prvom koraku, bankarska unija sadržavala bi stvaranje europskog bankarskog supervizora Europske središnje banke. Nakon toga bi usljediosustav odlučivanja o tome koje posrnule banke će se spašavati, a koje ne.

Njemačka do sada nije bila pretjerano angažirana u vezi s uspostavom bankarske unije, no danas je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble signalizirao da će ublažiti svoj stav o tome. Na Berlinskom sveučilištu, među ostalim i pred svojim francuskim kolegom Pierreom Moscovicijem, Schaeuble nazvao bankarsku uniju 'prioritetnim projektom' te obećao da će se s njezinom uspostavom brzo nastaviti.

''Moramo učiniti najbolje što možemo na temelju sadašnjih sporazuma, a tamo gdje stvari ne možemo riješiti institucionalno, tada ćemo ih rješavati na razini vlada ili čak i bilateraln'', izjavio je Schaeuble.

IZVOR: business.hr