Politika

VLADA ODLUČILA

Hrvatska uvodi vize za građane BiH bez biometrijske putovnice

Državljani Bosne i Hercegovine bez biometrijskih putovnica više neće moći u Hrvatsku bez vize. Vlada je na sjednici usvojila Strategiju razvoja poduzetništva do 2020. Poduzetništvo čini 99,4 posto tvrtki, 50 posto gospodarstva i dvije trećine zaposlenih...

Biometrijske putovnice   FOTO:Davor Visnjic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Ključni cilj Strategije je povećanje konkurentnosti malog gospodarstva, istaknuto je na sjednici Vlade.

"Sve ovo radimo da povlačimo kvalitetnija sredstva iz Europske unije. U ovom trenutku naš budžet za male i srednje poduzetnike u proračunu je otprilike 100-ak milijuna eura. U okviru europskih fondova i svega onog što ćemo osigurati, cilj je da u narednom razdoblju između 2014. do 2020., dakle u narednom razudoblju proračuna Europske unije povučemo dvije milijarde eura", rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Usvojen je i Nacrt prijedloga zakona o istraživanju i ekspolataciji ugljikovodika koji ide u dva čitanja. Uvodi se jedinstveni postupak za izdavanje dozvola i skalpanje ugovora i time izravno stjecanje koncesije, objasnio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a uključio se premijer Zoran Milanović.

"Znači konačnu odluku o koncesijama donosi Vlada?", upitao je Milanović.

"Da. I o raspisanim uvjetima natječaja i o izboru najboljih ponuditelja", odgovorio je Vrdoljak.

Dodajmo da je Vlada predložila ukidanje Sporazuma prema kojem državljanima BIH s nebiometrijskim putovnicama nije potrebna viza. Moguće je da će državljani BIH moći ulaziti s osobnom iskaznicom, ukoliko za to stigne zeleno svjetlo od Vijeća EU. Zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović.

"Republika Hrvatska je od 1. srpnja 2013. obavezna kao članica Europske unije, u skladu s viznim sustavom EU, zahtjevati vize za državljane Bosne i Hercegovine koji su nenositelji biometrijskih putovnica što je nužno za stavljanje izvan snage ovog sporazuma. Važno je naglasiti da Hrvatska ovime ne uvodi nove vize državljanima BiH koji imaju biometrijske putovnice", pojasnio je Klisović.