Ostalo

OTVARA SE EUROPSKI POTROŠAČKI CENTAR

Ulaskom u EU bolja zaštita hrvatskih potrošača

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1.srpnja prava hrvatskih potrošača bit će bolje zaštićena. Naime, u Hrvatskoj bi se tada trebao otvoriti europski potrošački centar koji pomaže građanima EU u zaštiti potrošačkih prava.

Ilustracija   FOTO:Tomislav Miletić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Europski potrošački centri funkcioniraju u svim članicama Europske unije, te u Islandu i Norveškoj. Riječ je o velikoj mreži centara koji su samo prošle godine riješili nekoliko desetaka tisuća pritužbi kupaca koji su naišli na probleme prilikom kupnje preko granice.

Otvaranje centra u Hrvatskoj pozdravlja i predsjednik Saveza udruga za zaštititu potrošača Hrvatske, Nenad Kurtović. Kaže da će Centar pomoći i našim i stranim potrošačima u Hrvatskoj.

"Jer će oni preko toga imati sigurnu mogućnost zaštite svojih prava. Dosad mi to nismo imali i potrošači kad bi naišli na neki problem ne bi znali gdje ga riješiti. Evo moje osobno iskustvo u ribarnici u Splitu neki dan, riba je bila za mene po jednoj cijeni, a na engleskom jeziku gospodinu pored mene bila je po drugoj cijeni i to 30 posto skuplja. E, sad taj čovjek ako je i prepoznao prevaru kome bi se on javio, kako bi reagirao", naglašava Kurtović.

Osim što Mreža centara nudi bolju zaštitu potrošača, naučit će i neke naše trgovce da se ponašaju korektnije, ističe Kurtović.

"Širi se mreža pozitivnog utjecaja kroz to da će se sankcionirati na jedan drugi način jer nam dolaze građani koji su navikli na red u cijelom tom sustavu. Oni će i češće biti ti koji će prijavljivati nego što to čine naši ljudi koji reagiraju, šta ću ja, ne mogu ja itd", rekao je Kurtović.

Automatski će i naši potrošači postati svjesniji svojih prava, kaže Kurtović, no to je duži proces u kojem se Hrvati moraju naučiti ponašati kao potrošači. Nudi stoga i nekoliko savjeta.

"Prvo čitati sve, deklaraciju, ugovor i reagirati odmah. Rokovi su kratki kad se odmah ustvari može riješiti problem. Isto tako sve ono što je loše u sustavu treba prijaviti tamo gdje treba", poručuje Kurtović.

Uz Mrežu potrošačkih centara zahvaljujući sustavu RAPEX, s kojim ćemo od 1.srpnja biti u cijelosti povezani, bit ćemo još bolje informirani o opasnim proizvodima i njihovom povlačenju s polica trgovina diljem Europske unije. Da je zaštita potrošača jedan od temeljnih stupova europske politike nedavno je u Varaždinu naglasio potpredsjednik Vlade Neven Mimica, i budući europski povjerenik za zaštitu potrošača.

"Mislim da postoji dovoljno i nacionalne snage i europskih propisa i aktivnosti samih udruga građana da upravo zaštita potrošača, interesi potrošača, budu važniji i budu prevaga nad interesima onih koji bi ušli na tržište bez pravih, kvalitetnih i dobrih proizvoda", rekao je Mimica.