Društvo

[VIDEO] BLEIBURG 2013.

Osječko-baranjski župan odao počast žrtvama

Nakon 68 godina od kada se dogodila Bleiburška tragedija u malom austrijskom mjestu održana je komemoracija za žrtve. Molitvom, sjećanjem te polaganjem vijenaca odana je počast žrtvama.

Bleiburg   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Nakon 68 godina od Bleiburške tragedije u malom austrijskom mjestu na granici sa Slovenijom, Bleiburg je simbol i metafora svih hrvatskih stradanja od komunističkih pobjednika Drugoga svjetskoga rata.

Na obljetnicu je održana središnja komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije, na bleiburškom polju u Austriji, i ove je godine pristiglo mnoštvo Hrvata iz svih krajeva Hrvatske, Hercegovine i dijaspore, posebno iz Slavonije. Većinom su u pitanju potomci i članovi obitelji stradalih žrtava, ali i još uvijek živući sudionici tih strašnih događanja s kraja Drugoga svjetskoga rata.

Smatra se da je u Bleiburgu stradalo između 50 i 100 tisuća hrvatskih vojnika i civila koji su se u svibnju 1945.-te godine, povlačeći pred partizanskom vojskom, htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila Titovim jugoslavenskim partizanima. Neki su ubijeni odmah na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali sljedećih mjeseci u marševima smrti kroz cijelu bivšu Jugoslaviju i zarobljeničkim logorima, danas poznatima kao križni put.


Događaj je drugu godinu zaredom popraćen bez saborskog pokroviteljstva. Prvu je ulogu pokrovitelja prošle godine preuzela Osječko-baranjska županija predvođena Vladimirom Šišljagićem, županom osječko-baranjskim, a ove im se godine priključilo još deset hrvatskih županija, gradova i općina. Glavni organizator komemoracije, još od 1951.-e godine je Počasni bleiburški vod, koji ističe važnost obilježavanja bleiburške tragedije.

Središnja komemoracija je započela molitvom kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u obližnjem Unterlojbahu, a potom je krenula procesija prema Bleiburškom polju.
Spomen - misu za poginule predvodio je monsinjor Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, koji je istaknuo kako je Bleiburg simbol najvećeg stradanja hrvatskoga naroda. Rekao je kako u Bleiburgu treba biti ujedinjena cijela Hrvatska te je naglasio kako u svemu nedostaje humanosti i volje da se do kraja istraži gdje su žrtve nestale u Drugome svjetskome ratu.

Polaganjem vijenaca brojnih delegacija, ispred obilježja hrvatskim žrtvama na Bleiburškome polju završeno je obilježavanje 68 godina od tragedije.