Društvo

ŠTRAJK U CROATIA AIRLINESU?

Sindikati i Uprava CA na pregovorima u Ministarstvu rada

Ne uspiju li pregovori sindikata, Uprave i resornih ministarstava rada i prometa, zaposlenici Croatia airlinesa sutra kreću u štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Suzana Artukovic Vuksan (u sredini)   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Media Servis

U Ministarstvu rada u 10 sati trebao bi početi sastanak sa sinidkatom pilota i članovima Uprave Croatia Airlinesa. Oni stižu na poziv ministra, a sve u dobroj volji i želji da se riješi problem kolektivnih ugovora. Zbog toga bi i bar načelni dogovor s ministrom Mrsićem puno značio zaposlenicima koji se zbog neuspješnog kolektivnog pregovaranja sutra spremaju u štrajk.

"Očekujemo čuti stavove Ministarstva rada te da ćemo približiti stavove i naći zajedničko rješenje", kaže član Uprave Zlatko Širac.

Istovremeno, Sindikat kabinskog osoblja poslao je otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću od kojeg traže da stane na kraj nepravdi zbog odluke o 42 otkaza stjuardesama koje su bile na bolovanju. "Dvije godine Plana 21 trenutno čine 42 nezakonita otkaza. Mi se samo možemo grčevito boriti protiv ludosti i nepravde, vi joj možete stati na kraj" stoji, među ostalim, u otvorenom pismu kojeg potpuisuje šefica Sindikata kabinskog osoblja, Suzana Artuković Vuksan.

"Svjesi smo problema i smatramo da treba doći netko ozbiljan i razgovarati jer jedino se tako može spasiti situacija i zaustaviti firma da tone. S nama nitko nije razgovarao, sve se prebacuije na Upravu, a pregovori su završili. Uvijek se štrajk može otkazati u zadnji čas ako se postigne dogovor", kaže Artuković-Vuksan.

Premijer Milanović je jučer iz Bjelovara pozvao sve sudionike da poštuju zakon te učine sve kako bi očuvali kompaniju.

"Ako se ne budemo mijenjali- nema alternative. To oni koji imaju siguran posao moraju shvatiti jer rade u kompaniji koju država subvencionira već dvadeset godina, a radi gubitke cijelo vrijeme", poručio je Milanović.