Gospodarstvo

ŠTRAJK U CROATIA AIRLINESU

Dogovor kabinskog osoblja i pilota s upravom se ne nazire

Jučerašnji cjelodnevni pregovori sindikata i Uprave Croatia Airlinesa nisu urodili plodom. Piloti i stjuardese od danas su u štrajku koji bi trebao trajati sve do ispunjena zahtjeva.

Za današnje letove predbilježeno je ukupno 4600 putnika   FOTO:Marko Prpic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Zahtjevi sindikata su jasni - traže zadržavanje prava iz prošlogodišnjeg kolektivnog ugovora. Predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u zrakoplovstvu Tomislav Rajković.

"Da u Kolektivni ugovor uđe odredba koja će nas štititi da se plaće radnika ne mogu dodatno smanjivati, da se razmotri odluka Uprave o broju radnika koje namjerava otpustiti. Mi smatramo da je ta brojka trenutno prevelika, znači 27 posto se namjerava u dijelu koji zastupa Samostalni sindikat zaposlenih u zrakoplovstvu otpustiti. Smatramo da bi sve iznad 15 posto bilo štetno", iznio je Tomislav Rajković stav sindikata.

Iz Uprave CA poručili su da nisu spremni udovoljiti zahtjevima sindikata. S druge strane štrajk su spremno dočekali jer je tzv. minimumom rada propisano da tijekom štrajka radi 37% kapaciteta domaćeg avioprijevoznika. Član Uprave CA Zlatko Širac.

"Procjenjujem da će oko 20 posto putnika biti pogođeno ovim poremećajima, međutim svi će oni biti zbrinuti i prevezeni do svojih odredišta bilo našim zrakoplovima bilo zrakoplovima partnerskih kompanija ili ovih zrakoplova koje smo unajmili", istaknuo je Širac.

Za današnje letove predbilježeno je ukupno 4600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900, odnosno petina svih predbilježenih putnika. 24 leta su otkazana, a 22 leta obavit će se zrakoplovima drugih aviokompanija. Detalje putnici mogu saznati na internetskoj stranici croatiaairlines.hr.

Hajdaš Dončić: Pozivam na odricanje dijela osoblja CA koje štrajka

U procesu restruktuiranja štrajkovi su normalna stvar, biti će ih još, ali tu situaciju moraju riješiti zaposlenici i Uprave rekao je ministar prometa i veza Siniša Hajdaš Dončić komentirajući danas započet štrajk u Croatia Airlinesu.

"Reću ću onako sad pomalo i heretički, ponekad je normalno da bude u štrajk. Nema restrukturiranja bez određenih poremećaja u ekonomskom poslovanju. Ne bi onda bilo restrukturiranja. Naravno da se određeni dionici bune – bunit će se i u drugim kompanijama. Naglasit ću još jednom – pravi efekti restrukturiranja koje je počelo prošle godine biti će tek vidljivi od lipnja pa do kraja godine. To je normalno, to je takav postupak."

Ministar Dončić ipak upozorava kako do 2017. godine stiže liberalizacija tržišta, te kako nisko budžetne kompanije samo čekaju propast državnih tvrtki kako bi preuzele svoj dio kolača.

"Kod predavanja plana i restrukturiranja, kod dokapitalizacije Croatia Airlinesa od strane države, onih 1,1 milijardi kuna, već je stiglo nekoliko prijava od strane niskobudžetnih aviokompanija Europskoj komisiji. To znači da niskobudžetne aviokompanije 'jedva čekaju' da se to dogodi nacionalnim prijevoznicima. Zato još jednom apeliram na razum jer drugog rješenja nema. Drugo rješenje su veliki penali i bankrot kompanije, jednostavno ga nema. To je by the book."

Dodao je kako bi se i danas trebao održati sastanak Uprave CA i sindikata, a obje strane poziva na razum.

"Još jednom pozivam na razum, pozivam na odricanje od dijela prihoda određenog osoblja koje štrajka jer je to jedina mogućnost da Croatia Airlines opstane. Ona svakako ima, kao jedna od rijetkih kompanija u ovom dijelu Europe, potencijala da opstane. Pozivam i Upravu i sindikate na daljnji nastavak razgovora".

Što se tiče HŽ-a, liberalizacije tržišta i njima kuca na vrata, kaže Dončić, a najavu sutrašnjeg štrajka strojovođa smatra nepotrebnim.

"Plaće se isplaćuju do 15. u mjesecu u HŽ Putnički. Po prvi put idu ozbiljne investicije u infrastrukturu. Završio je natječaj za najbolju ponudu za proizvodnju novih vlakova gdje je hrvatski konzorcij dao najbolji cjenik. Po prvi put se stvarno investira u HŽ, po prvi put ćemo potpisati desetogodišnji PSO ugovor, ugovor javne obveze gdje država i jedinice lokalne samouprave mogu subvencionirati putnički prijevoz", rekao je ministar Hajdaš Dončić koji je danas u Splitu obišao završne radove na vanjskim vezovima u Gradskoj luci Split.

"Ovo je jedan od najboljih projekata što se tiče lučke primarne infrastrukture u Republici Hrvatskoj. Ovo su investicije od točno 200 milijuna kuna. Time Split stvara preduvjete da postane jedna od vodećih nautičkih luka Mediterana, osobito za kruzere."

Radovi na vezovima Gradskoj luci Split, vrijedni su 34,5 milijuna kuna i financirani su sredstvima Lučke uprave Split. 

"27. lipnja će ovo biti gotovo sukladno rokovima. Nakon toga, u rujnu nakon ishođenja građevinskih dozvola, očekujemo i odmah na vanjske vezove. To je jedna od kapitalnih investicija u Splitu".

Ovim projektom poboljšati će se protok putnika i vozila te povećati sigurnosti prometa u luci, a novoizgrađena operativna površina iznosit će 2.700 četvornih metara.

Još jedan sindikat CA potpisao kolektivni ugovor

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu potpisao je novi kolektivni ugovor s Upravom Croatia Airlinesa te odustao od najavljenog štrajka upozorenja koji se trebao održati između 11 i 12 sati. Tako još samo dva sindikata nisu potpisali kolektivni ugovor.

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu je sindikat s najbrojnijim članstvom u hrvatskom nacionalnom avioprijevozniku. Prema priopćenju pristiglom iz Croatia Airlinesa, Uprava i SHSZUZ su postigli kompromisno rješenje, koje se odnosi na plaće, zadržavanje dijela materijalnih prava vezanih za otpremnine te smanjenje broja radnika koji će biti zbrinuti u programu restrukturiranja.

"Sindikat SHSZUZ četvrti je od ukupno šest sindikata koji djeluju u Croatia Airlinesu s kojim je kompanija postigla oko novoga kolektivnog ugovora, čime je dosad postignut dogovor s ukupno dvije trećine svih zaposlenika Croatia Airlinesa", priopćili su iz Uprave hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika.