Politika

JOSIPOVIĆ KONTRA PLANA 21

''Plan koji nije dao rezultate treba preispitati''

Predsjednik Ivo Josipović je izjavio da svaki plan koji ne daje rezultate treba preispitati te još jednom pozvao Vladu da radi na jačanju investicija uklanjanjem administrativnih barijera.

Josipović / Milanović   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / HRT

U emisiji "S predsjednikom uz kavu" Josipović je napomenuo kako su u Vladi obećali preispitati neke od postavki svog plana 21. ''Znam da puno investitora želi u Hrvatsku i da postoji interes, ali se boje administrativnih barijera. Nužno je spriječiti situaciju da zbog nekoliko tisuća kuna građani preko fiducije ostaju bez nekretnina '', izjavio je Josipović.

Prema njegovu mišljenju, trebao bi se oživotvoriti projekt osobnog stečaja u "soft verziji", koji bi omogućio prezaduženima skori novi početak, a zauzeo se i za mjere koje bi ovrhu učinile pravednijom. Upitan za komentar o smjenama u javnim poduzećima (Plinacro, HEP, Audio) Josipović je odgovorio da, kada je riječ o javnim tvrtkama kojima upravlja Vlada, treba voditi računa da s jedne strane imamo najbolje kadrove, a s druge da ne dobijemo kastu profesionalnih podobnih kadrova.

Na pitanje o Zakonu o eksploataciji i istraživanju ugljikovodika te koncesijama koje bi se davale strancima na naftu, Josipović je izjavio: ''Apeliram da se resursi stave u funkciju, da svi postupci budu transparentni i da budu na korist Republike Hrvatske''.

Upitan o lokalnim izborima, Josipović je rekao kako nije pristaša uvredljivih i prljavih kampanja, već bi volio da se u kampanji forsiraju teme koje se tiču onih koji izlaze na izbore. Izjavio  je kako mu je želja da se uspostavi sustav koji ne bi omogućio da se svake godine negdje u Hrvatskoj održavaju izbori.

Za izjavu ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić kako se otvara prostor za razgovor između Hrvatske i Srbije o mogućem povlačenju međusobnih tužbi za genocid, Josipović je dodao da je on jedan od glavnih pisaca naše tužbe te da izglede za uspjeh ne bi procjenjivao. Isto tako se osvrnuo na jučerašnju inicijativu o referendumu kojim bi se u Ustav unijela odredba da je brak životna zajednica žene i muškarca izjavivši kako je to legitimni postupak traženja referenduma.

IZVOR: HRT