Gospodarstvo

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Rast cijena industrijskih proizvoda

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju su u odnosu na ožujak bile niže za 0,2 posto, a u odnosu na travanj lani bile više za jedan posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS), a prenosi banka.hr.

Ilustracija   FOTO:Marijan Sušenj/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u travnju na mjesečnoj razini porasle za 0,1 posto, a na godišnjoj su razini povećane za 0,7 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju su u odnosu na ožujak pale za 0,2 posto, a u odnosu na lanjski travanj bile više za 2,4 posto. 

Cijene po kojima su se domaći industrijski proizvodi prodavali na stranim tržištima u četvrtom su ovogodišnjem mjesecu u odnosu na mjesec ranije bile niže za 0,3 posto, dok su u odnosu na travanj lani pale za 1,3 posto. 

U travnju su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene kapitalnih proizvoda, trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 0,2 posto, a cijene energije pale za 1,1 posto, u odnosu na ožujak. 

Na godišnjoj razini, prema travnju lani, najveći rast bilježe cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za 2,4 posto, a rasle su i proizvođačke cijene energije, za 0,6 posto. Istodobno su cijene kapitalnih proizvoda pale za 1,6 posto, a intermedijarnih proizvoda za 0,3 posto, dok su cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju zadržale stabilnost. 

Promatrano prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti najviše su povećane proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, i to za 18,5 posto.