EU

ULASKOM U EU

Mijenjaju se radne knjižice

Ulaskom u Europsku uniju 1. srpnja radne knjižice kakve se sada koriste zamijenit će elektroničke knjižice.

Ilustracija - radna knjižic   FOTO:Marijan Sušenj/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Uz formalne kvalifikacije stečene redovitim obrazovanjem, u te će se knjižice upisivati i dodatne kompetencije stečene dodatnim usavršavanjem ili edukacijom unutar tvrtke ili radnoga mjesta. 

"Svi, od zidara do programera, koji su stekli neku dodatnu kompetenciju, moći će to upisati u e-knjižicu kako bi poslodavci dobili širi uvid u njihova znanja i vještine. Time želimo stimulirati i tvrtke na kontinuiranu edukaciju radnika. Radne knjižice trebale bi postati neka vrsta dosjea o svakoj osobi," istaknuo je ministar Mirando Mrsić

Pomoćnica ministra znanosti, prof. dr. Ružica Beljo Lučić, najavljuje osnivanje tri registra: registra zanimanja, registra standarda kvalifikacija s popisom programa i ustanova koje su zadovoljile standarde HKO-a, te registra skupova ishoda učenja koje možda nekom poslodavcu mogu biti dovoljne za zapošljavanje na određenom radnom mjestu. 

Kada registri budu gotovi, svaki građanin dobit će točan uvid koja to učilišta, programi, škole ili radionice nose brend kvalitete HKO-a.