Gospodarstvo

IVO JOSIPOVIĆ

Bitno je promijeniti naš mentalni odnos prema investiranju

Drugog dana posjeta poljskog predsjednika Bronislawa Komorowskog Hrvatskoj održan je gospodarski forum dviju zemalja. Poljaci, koji su gospodarski odlično iskoristili ulazak u Europsku uniju, nude nam znanje i iskustvo, te poručuju da je sve više njihovih tvrtki zainteresirano za ulaganja u Hrvatsku.

Piše: Media Servis

Poljska je u posljednjih 20 godina ispisala jednu od najuspješnijih europskih priča. U tom je razdoblju privukla oko 160 milijardi eura stranih investicija. Iza svega se kriju bolne reforme, stabilan bankarski sustav te efikasno korištenju EU fondova, otkrio je tajnu uspjeha poljski predsjednik Komorowski.

"Sve je to pomoglo da Poljska u godinama svjetske ekonomske krize bilježi gospodarski rast, da je u 20 godina svoj izvoz povećala sa 60 na više od 150 milijardi eura godišnje te da je postala jedna od tri najatraktivnije zemlje svijeta za ulaganje u proizvodnju. Što se tiče Hrvatske mjesta za suradnju ima posebno na području energetike," naglasio je Komorowski, dok je predsjednik Josipović poručio da poljski investitori dobre perspektive za ulaganje imaju i u turizmu. Priznao je, međutim, Josipović da se s investicijama ne snalazimo baš najbolje, no i naglasio da se loša investicijska klima lagano mijenja.

"Nadam se da će novi zakoni, novi propisi koje priprema Vlada biti poticajni za investitore, a isto tako se nadam da će se uz zakone promijeniti ono što je puno važnije od zakona. To je naš mentalni odnos prema investiranju, prema poduzetništvu".
Predstavnici poljske osiguravateljske kompanija PZU i danas su ponovili da su zainteresirani za preuzimanje Croatia osiguranja. Član Uprave PZU-a Trochinsky.

"Tražimo nove prilike i mislimo da je Hrvatska zemlja u kojoj možemo uspješno uložiti svoj novac. To bi bilo dobro za našu kompaniju, a vjerujem i za hrvatsko tržište osiguranja "