Nogomet

UTRKA ZA TRENEROM

Vruća klupa NK Osijek mamac je za sve stručnjake

Iako situacija u nogometnom klubu Osijek nije nimalo bajna, trenerska klupa bijelo plavih uvijek je bila mamac za sve stručnjake. Pred osječkim prvoligašem sigurno je prekretnica u ljetnoj stanci, te nakon stabilizacije u financijskom djelu i završetka preoblikovanja treba početi stvaranje momčadi, u čijem će poslu najveći zadatak imati struka.

Stadion Gradski vrt   FOTO:Marko Mrkonjić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Dario Andraković

I to je najosjetljiviji dio, odnosno najteži posao uprave. Kako izabrati prave ljude koji će ispunuti sve kriterije trenerskog posla koje zahtjeva trenutačna situacija u klubu? Cilj je je naći dugoročno rješenje, trenera koji zna raditi s mladim igračima, prije svega zna stvarati momčad i ima strpljenja za rad. 

Momčad je do kraja sezone u preostala dva kola preuzeo sportski direktor Miroslav Žitnjak, no on je samo privremeno rješenje. Jer, kako je rekao više ga zanima organizacijski dio posla kojeg sada obavlja. No, nije isključeno ni da on ostane na klupi, sve će ovisiti i o rezultatima s Hajdukom i Cibalijom.

Trenutno se špekulira s nekoliko imena koji bi mogli zasjesti na vruću Osijekovu klubu, a redom ćemo ih i imenovati:

Tomislav Steinbrückner
Steinbrückner se čini kao najlogičnije i najbolje rješenje, jer trener je koji ima iskustva vođenja momčadi, i to prije 4 godine u sezoni 2009./2010. kada je bio trener prve momčadi te prije toga u više navrata pomoćnik Ivi Šušku i Iliji Lončareviću.

Steinbruckner je tada imao sličnu situaciju, kada je preuzeo dosta mladu momčad, i od njih stvorio igru i rezultate. Domagoj Vida prometnuo se u kapetana momčadi i najskuplji Osijekov eksponat koji je kasnije prodan za 2,5 milijuna eura. Zatim Josip Knežević, najbolji vezni igrač i asistent lige, Osijekov motor momčadi kojeg je klub također transferirao za dobar iznos.

Isto tako, po prvi put na prvoligaškoj sceni zaigrali su Jugović i Milićević koji su tada pružali i najbolje partije u dresu Osijeka (Jugović sa 7 golova bio najbolji strijelac od veznih igrača u HNL-u). 

No, najvažnije je to kako je Osijek pod vodstvom Tomislava Steinbrücknera igrao lijep, dopadljiv i nadasve efikasan nogomet u kojem su bijelo-plavi u prosjeku zabijali tri gola po utakmici. Trener koji ima školu, znanje, iskustvo, ali prije svega volju za dugoročan rad u klubu, novo stvaranje momčadi i zvijezda. I naravno, dobro poznaje aktualni igrački kadar.

Njegov pomoćnik bio bi također trener s PRO Uefa licencom, trener mladih reprezentacija Ivo Vranješ

Ivica Kulešević
Kulešević je trener čije se ime najviše spominje za novog stratega bijelo-plavih. Ponajviše zato jer iza sebe ima sjajne rezultate s juniorima, najbolje poznaje igrače te generacije od koje će većina njih igrati sljedeće sezone u prvom sastavu.

No, uprava kluba koja se praktički već odlučila za njega promjenila je mišljenje nakon poraza juniora od Dinama u finalu Kupa i posrtaja u prvenstvu od Zagreba u posljednjem kolu.

Prednost Kuleševiću sigurno je dobar rad s mladima, a nedostatak neiskustvo u vođenju seniora, jer do sada nije radio ni kao pomoćnik, pa postoji strah od trošenja u trenerskom debiju ako rezultati ne krenu u pozitivnom smjecu. U svakom slučaju on je trenerska budućnost za Osijek.

Miroslav Žitnjak
Aktualni sportski direktor bijelo-plavih, te privremeni v.d. trenera također ima iskustva vođenja prve momčadi, ali negativnog.

Žitnjak je prije šest godina privremeno vodio momčad u sedam kola, nakon što je zamjenio Ivu Šuška. Tada je Osijek doživio tri remija i četiri poraza. No, vrijedi napomenuti za sve one koji se ne sjećaju, ili tada nisu pratili igre Osijeka, da su bijelo-plavi igrali lepršav i napadački nogomet, lijep za oko, kojeg pak nije popratila i sreća za rezultat.

Naime, Osijek je znao pogađati vratnice, promašivati zicere, i tom va-bank igrom na kraju bio kažnjen golovima i porazima.

No, u svakom slučaju sastav je tada igrao atraktivan i napadački nogomet, a to je ono što navijači željno očekuju od novog stratega. Prednost Žitnjaka je i to što je sada iskusniji i zreliji, odlično poznaje momčad i igrače jer u klubu je 24 sata, ali isto tako ima autoritet i zna držati disciplinu u svlačionici. 

Nedostatak je pak jedino taj što trenutačno očito ima druge planove, već spomenute oko organizacijskog posla. No, tko zna, ako ga poljube rezultati protiv Hajduka i Cibalije, Osijek uzme primjerice 4 boda uz dobru igru, možda postane i trajnije rješenje.

Davor Rupnik
Legendarni osječki igrač iz legendarne nogometne obitelji prvoligaša s Drave. Neumorna radilica sredine terena iz najboljih i nasjlavnijih Osijekovih dana nakon igračke karijere predao se trenerskom poslu kojeg radi silnom željom i ljubavi u svakom klubu, i nestrpljivo čeka priliku da zasjedne na onu najdražu - klupu bijelo-plavih.

Godinama je vodio momčadi iz nižeg ranga natjecanja, od Grafičar Vodovoda, Vukovara '91., do sadašnjeg BSK Bijelog Brda s kojim je prošle sezone ostvario povjesni uspjeh osvajanjem 1. mjesta u 3. HNL istok.

Rupnika karakterizira temperament s kojim često zna povikivati na terenu, ali isto tako i djelovati pozitivno na momčad, pa ponekad kao i dosadašnji trener Mršić zna biti odstranjen s klupe zbog povika. No trener je to koji 90 minuta diše s igračima i trči uz aut liniju. Dobro poznaje rad stvaranja igrača, pa je i u njegovim redovima bilo nekoliko talenata koje je iskristalizirao, i kasnije poslao u Prvu Ligu, poput Kurtovića i Vidakovića. Nedostatak mu je jedino neiskustvo vođenja prve momčadi u HNL-u. I on je sigurno jedna od akvizicija za budućnost Osijekove struke.

Stjepan Čordaš
Trener koji također ispunjava gotovo sve kriterije za vođenje sadašnje Osijekove generacije. Trener pun iskustva u nekoliko je navrata vodio Osijek i to s opipljivim rezultatima. Isto tako vodio je i brojne druge prvoligaške i drugoligaške sastave. 

Sjećamo se njegovog zadnjeg mandata kada je također s rasprodanom i posve mladom momčadi bio hit jesenskog djela prvenstva, a tadašnji napadački tandem Jukić - Primorac zabio je najviše golova u klubu. Otišao je zbog sukoba s tadašnjom upravom, i to mu je najveći nedostatak, jak je na jeziku, i često se zna suprotstaviti onima koji to najmanje toleriraju. Ali trener je to koji zna i može stvoriti jaku momčad te izgraditi igrače i njihovu karijeru.

Tomislav Rukavina
I njegovo ime spominje se kao kandidat za trenera. Poznato igračko ime, za sada ima iskustvo rada kao pomoćnik, prije svega Jurčiću na Dinamovoj klupi.

Pred njim je također blistava trenerska karijera, mlad je stručnjak koji poznaje današnju filozofiju rada s mladim igračima i nogometne igre. Ipak, i njegovo je neiskustvo vođenja prve momčadi u HNL-u za sada najveći nedostatak.

Milan Đuričić
Trener kojeg se ne spominje kao kandidata za šefa struke bijelo-plavih, a mogao bi itekako pomoći Osijeku.

Naime Đuričić je trener s najvećim mogućim iskustvom vođenja momčadi još iz Jugo lige, u nekoliko je navrata bio trener Osijeka, a sjećamo se njegove zadnje epizode kada je s bijelo-plavima igrao u Kupu Uefa u sezoni '98.-'99. (utakmice s Anderlechtom).

Trener radnik, koji isključivo voli raditi s mladim igračima i ne trpi u sastavu tzv. "zvijezde" kojih sada i nema. Trener koji je modernizirao taktiku suvremenog nogometa i na treninzima radi u svim elementima nadogradnje igre, kako u samom protoku lopte tako i u prekidima. Također, zna sjajno psihološki pripremiti momčad prije utakmice. Trenutačno je u Osijeku i kao trener "umirovljen" bez posla, ali bi zasigurno bio od velike pomoći klubu.

Đuričić ima i sjajno dugogodšnje iskustvo vođenja momčadi u prvoj Austrijskoj i Slovenskoj ligi (Maribor, Mura, Celje, Pasching, Austria). Svakako stručnjak na kojeg bi se trebala obratiti pozornost.

Dakle uprava NK Osijeka mogla bi imati i slatke brige koga izabrati za trenera, a spomenuti kandidati su samo jedni od njih koji bi mogli zasjesti na klupu bijelo-plavih.

Dokaz je to kako Osijek ima dobru struku, što se imena trenera tiče, iako je njihov rad pomalo i neopravdano zapostavljen na državnoj razini.