Razno

ISTRAŽIVANJE

Poželjan radnik je fleksibilan i strpljiv

Osim radnog iskustva i profesionalnih vještina, svi mi posjedujemo osobine ličnosti koje nas čine više ili manje poželjnim radnicima i kolega ma. U anketi provedenoj na više od 900 ispitanika portal MojPosao istražio je koja je najpoželjnija osobina ličnosti zaposlenika.

Ilustracija   FOTO:Zeljko Mršić/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Najviše ispitanika, njih 44%, smatra da je fleksibilnost najpoželjnija osobina ličnosti za poslenika. Važno je biti fleksibilan “jer se sve brzo mijenja”, smatraju ispitanici.

“Današnjicu prate česte promjene u društvu. Onaj tko se zna nositi s promjenama te upravljati njima, najefikasniji je i ne treba mu puno da bi se 'aklimatizirao' nego stalno ide naprijed i pronalazi najbolja rješenja“, smatra jedan od ispitanika.

Točnost je osobina ličnosti koju  najpoželjnijom osobinom smatra 23% ispitanika. “Ako si točan, onda si i sve ostalo“, kaže  jedan od ispitanika, a drugi dodaje: “Ako (zaposlenik) ne napravi nešto ispravno, morat će posao odraditi ponovo –  povećavaju se troškovi, gubi se  vrijeme, a vrijeme je novac.“ Za  10% ispitanika najpoželjnija je  osobina strpljenje. “Ništa se ne  postiže preko noći i ništa ne ide  brzo i lako“, kaže jedan od  ispitanika, a drugi napominje:  “Strpljivost u svemu je važna  osobina koju vrlo malo ljudi  ima.“ Jednakom broju ispita nika (10%) važna je tolerancija  jer, kako kaže jedan od njih,“ne moraju svi misliti u isto vrijeme, a treba i znati slušati  druge”. Brzinu smatra najpoželjnijom osobinom 5% ispitanika jer ističu da to povećava  produktivnost. Preostalih 8%  ispitanika odabralo je neke  druge osobine kao najpoželjnije. Među njima se najčešće  ističu odgovornost, upornost,  poštenje, pouzdanost, smirenost, povjerenje, snalažljivost, iskrenost i zahvalnost. Jedan ispitanik naveo je kao najpoželjniju i jednu neuobičajenu  osobinu: “podilaženje šefovima”