Ostalo

SEDMI DAN ŠTRAJKA

Piloti prekinuli štrajk, stjuardese nastavljaju

Sindikat pilota prekinuo je štrajk nakon dogovora s Upravom Croatia Airlinesa. Stjuardese štrajkaju i dalje pa se poremećaji u letenju nastavljaju do daljnjeg.

Zlatko Širac   FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
Piše: Media Servis

[16:01]
Sedmog dana štrajka piloti su postigli dogovor s Upravom domaćeg avioprijevoznika.

"Uprava je potpisala sa Sindikatom pilota sporazum o prekidu štrajka, nastavku pregovora i potpisivanju Kolektivnog ugovora u najkraćem roku", rekla je za Media servis Ksenija Žlof iz Odnosa s javnošću CA-a.

Do daljnjeg ipak nema normalizacije zračnog prometa, jer je kabinsko osoblje nastavilo štrajk.

"Bez voditeljica i voditelja kabine zrakoplova ne može se odvijati promet. Budući da su oni u štrajku, nažalost, ne možemo još vratiti avione u promet bez njih", rekla je Žlof.


[12:02]
Sedmi je dan štrajka u Croatia Airlinesu. Uprava je jutros izašla sa zadnjom ponudom pilotima i stjuardesama o planu ušteda te iščekuje zajednički odgovor sindikata.

Član Uprave Croatia Airlinesa Zlatko Širac potvrdio je pomak prema dogovoru sa štrajkašima.

"Piloti su recimo praktički pristali na dogovorenu platformu. Međutim, nije još dogovoreno, odnosno kabinsko osoblje nije pristalo. Recimo da smo tu dali zadnju ponudu i sad je na njima da se oko toga odrede", rekao je Širac.

Sindikati pilota i kabinskog osoblja ustali su, podsjetimo, protiv 20 posto smanjenja plaća, a sada trebaju u paketu odlučiti o kompromisnom rezu u idućoj godini.

"Mi smo bili spremni na 9 posto umanjenje neto plaće u 2014. Njihova ponuda je bila za 2013. plaća za svibanj minimalac, a onda ostatak 3-postotno umanjenje", naveo je Širac detalje.

Sindikati još razmatraju ponudu, potvrdili su u kabinskom osoblju, zasad ne otkrivajući može li se danas očekivati prekid štrajka. Širac je za Media servis komentirao i neslužbenu informaciju da je u Upravu navodno stigao mail iz ureda premijera s uputom da ni pod koju cijenu ne popuštaju štrajkašima.

"U ovom trenutku nemam takvu informaciju. Što ne znači možda da nije došao", odgovorio je.