Svijet

[VIDEO] NAJMANJE 90 MRTVIH

Predgrađe Oklahoma Cityja sravnio tornado, spasilački timovi ne odustaju

Nakon razornog uragana Sandy, Amerikanci plaćaju danak još jednoj vremenskoj nepogodi. Tornado navjerojatne snage i širine doslovce je raznio dijelove Oklahome.

Oklahoma City   FOTO:wikimedia.com
Piše: MEdia Servis

Više od 90 osoba je poginulo. Među njima i mnogo djece jer je siloviti vjetar cijelu jednu školu doslovce sravnio sa zemljom.

Nebo iznad Oklahome smračilo se u trenutku. Tornado je bio širok tri i pol kilometra, a vjetrovi koje je nosio u sebi na mahove su dosezali brzinu od nevjerojatnih 320 kilometara na sat. Predgrađe Oklahoma City-a, gradić Moore, opustošen je u trenutku.

"Bilo je vjetrovito prije tornada. Mislio sam da je kao i jučer, samo dolazi velika oluja, odjednom, mogli ste vidjeti stvari kako lete posvuda. Bilo je kao na filmu", kažu stanovnici.

Više od 90 mrtvih, među kojima i 20ak djece, stravičan su rezultat ovog hira prirode. Spasilačke timove nada ne napušta. Cijelu su noć pomicali ruševine škole ne bi li pronašli preživjele. Sedmomjesečna beba i njena majka pronađene su skrivene u velikom frižideru u srušenoj kući. Nisu preživjele.

"Zaključali smo podrumska vrata kada smo čuli kako dolazi. Postajalo je sve glasnije. Sljedeće što znam, otkinulo je vrata i zasipalo nas staklom i komadima. Iskreno, mislio sam da smo mrtvi".

Američki predsjednik Barrack Obama proglasio je stanje katastrofe i naredio federalnu pomoć za Oklahomu.