EU

EU

Vijeće za Opće poslove o proračunu i pripremi summita

BRUXELLES - Na Vijeću za opće poslove Europske unije ministri vanjskih poslova zemalja članica raspravljaju o proračunu te pripremaju summit šefova država i Vlada koji počinje sutra u Bruxellesu.

Ilustracija   FOTO:Patrik Maček/PIXSELL
Piše: Media Servis

Zamjenik irskog premijera i ministar vanjskih poslova i trgovine Eamon Gilmore izvijestit će kolege o napretku pregovora s Europskim parlamentom oko usvajanja višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije. Kada je riječ o summitu, jedna od važnijih tema bit će porezne oaze, odnosno plan kako ih suzbiti i osigurati jedinstvenu europsku politiku u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza.

"Ta je tema vrlo važna i zato se nalazi na rasporedu Vijeća sutra, a raspravljat ćemo o tome i danas. Želimo da se te porezne oaze zatvore i da svi plaćaju porez, sve kompanije. To je tema do kojoj je Irskoj jako stalo i za to se zalažemo i na razini Europske unije i na razini OECD-a".

Prema nekim podacima tisuću bilijuna eura poreza ne završi u proračunima država zbog raznoraznih poreznih oaza. To je više od ukupnog sedmogodišnjeg proračuna Europske unije.