EU

DRŽAVNIČKI POSJET

Josipović u prvom službenom posjetu Londonu

Predsjednik Ivo Josipović stiže u prvi državnički posjet Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon što je u ponedjeljak britanski veleposlanik u Rimu potpisao ratifikaciju s talijanskom vladom.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Hrvatski predsjednik sa suprugom dolazi u službeni posjet Velikoj Britaniji na završetku ratifikacijskog procesa u trenutku kada Hrvatska broji posljednji mjesec do ulaska u Europsku Uniju. 'Posljednji korak je napravljen. Velika Britanija se veseli što može Hrvatskoj, kao 28. članici EU, zaželjeti dobrodošlicu 1. srpnja', izjavio je početkom tjedna William Hague, britanski tajnik za Međunarodne odnose.

Suradnja nakon 1. srpnja i nova uloga Hrvatske očekivano su stoga glavni naglasak trodnevnog predsjednikova posjeta Londonu i tema susreta s premijerom Davidom Cameronom u Downing streetu, ministrima gospodarstva i pravosuđa te predsjednicom Gornjeg doma britanskog parlamenta.

Predsjednika i njegovu suprugu u protokolarnom posjetu primit će kraljica Elizabeta II. Josipović će tijekom posjeta sudjelovati i na prijemu u Foreign Office-u. Posljednjeg dana boravka u Londonu, u petak, održat će i predavanje na Oxfordu na temu hrvatska vanjska politika, Europska unija i jugoistok Europe.