Društvo

USTAVNI SUD ODLUČIO

Privremeno ukinut kurikulum zdravstvenog odgoja u školama!

Ustavni sud jednoglasno je ukinuo odluku o uvođenju kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovne i srednje škole zbog proceduralnih propusta.

Ustavni sud   FOTO:Marko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Naime, prilikom donošenja, odluka nije objavljena u Narodnim Novinama prije stupanja na snagu. Privremeno se stoga zabranjuje spolni odgoj u osnovnim i srednjim školama, a do konačne ocijene ustavnosti - u školama će se predavati sadržaj zdravstvenog odgoja prema starom programu.

Predsjednica suda Jasna Omejec istaknula je kako to ne znači da se ovom odlukom ne podržava uvođenje zdravstvenoga odgoja, no traži da se njegov sadržaj pripremi u skladu s procedurom.

"Ova odluka Ustavnog suda, po mojoj ocjeni, snažno podržava zdravstveni odgoj u javnom školskom sustavu Republike Hrvatske, međutim, ono što ona traži, jest da se nastavni sadržaji tog odgoja, sustavno i sveobuhvatno pripreme za provedbu u proceduri, koja će biti usklađeni s ustavnim zahtjevima, ništa više i ništa manje od toga", istaknula je Omejec.

Podsjetimo, ocjenu ustavnosti zatražile su udruge Grozd, Reforma, HSP 1861 te tri fizičke osobe. Iako oni osporavaju donošenje zdravstvenoga odgoja ne samo zbog procedure nego i zbog toga jer on slijedi određeni svjetonazor, time se Ustavni sud nije bavio naglasio je izvjestitelj sudac Mato Arlović uz poruku vlasti.

"Omogućavanje sudjelovanja roditelja u formiranju nastavnog sadržaja, ustavna je obveza države i to procesne naravi koja je posebno istaknuta kod nastavnih sadržaja u kojima su povezana različita uvjerenja, odnosno vjerovanja", kazao je Arlović.

Država mora uravnoteženo donositi zakone poštujući prava djeteta i prava roditelja, dok u ovom slučaju nije tražena suglasnost vijeća roditelja, stoji između ostalog u odluci Suda.

GROZD: Veliki dan za demokraciju u Hrvatskoj

Radi se o velikom danu za demokraciju u Hrvatskoj, poručio je iz Udruge Grozd Ladislav Ilčić. Za Media servis je prokomentirao odluku Ustavnog suda o privremenom ukidanju zdravstvenog odgoja.

"Mi smo unatrag godinu dana svjedočili jednom nedemokratskom ponašanju ministra Jovanovića. Dakle, nije problem da netko misli različito u Hrvatskoj, ali problem je kad ministar ne da pravo i slobodu ljudima da misle drugačije", kaže Ilčić.

Stoga Ilčić pozdravlja Odluku Ustavnog suda, a od odgovornih traži ostavke. "Zaista mislim da bi u jednom normalnom društvu, posebno kada se radi o djeci na koju bi svi trebali biti osjetljivi, ministar sam trebao podnijeti ostavku. Svakako i gospodin Filipović, ravnatelj Agencije koji je bio glavni operativac, ali i pravobraniteljica Mila Jelavić - mi ne možemo imati osobu koja je pravobraniteljica za djecu osobu koja ima tako različito mišljenje od Ustavnog suda".

"Ovo nije naša pobjeda već pobjeda roditelja", poručuje Ilčić koji kaže: mi nismo protiv zdravstvenog odgoja već se zalažemo da se on na pravi način uvede u škole.

Ostojić o zdravstvenom odgoju: Uvjeren sam da ide dalje

"Čuo sam da je Ustavni sud zbog proceduralne greške suspendirao Zdravstveni kurikulum, no siguran sam da će Ministarstvo znanosti tu grešku ispraviti, jer zdravstevni odgoj u školama je civilizacijski pomak kojeg ne smijemo preskočiti", izjavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

"Zdravstveni odgoj i Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji i slične stvari, moje Ministarstvo nije napravilo niti jednu proceduralnu grešku, prijetili su mi referendumom. Počeli skupljati potpise, očito nisu uspjeli. Prema tome, uvjeren sam da zdravstveni odgoj, moj stav, ide dalje, u potpunosti ga podupirem, ali poštovat ćemo odluku Ustavnog suda ako se desila , a očito se desila proceduralna greška, ona će se ispraviti", naglasio je Ostojić.