Društvo

MATICA UMIROVLJENIKA

Drastično pao standard umirovljenika

Matica umirovljenika Hrvatske izvijestila je da je provela analizu najnovijih kretanja prosječnih mirovina koja je pokazala da je drastično pao standard umirovljenika.

Matica umirovljenika   FOTO:Marko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis

To, kažu, potvrđuje zabrinjavajuća činjenica da čak 876.000 umirovljenika, ili njih 77,5 posto, prima mirovinu koja prosječno iznosi samo 1.680 kuna.

"U Europi se to tretira kao siromaštvo, a moralo bi i kod nas", rekao je na konferenciji za novinare u Zagrebu zamjenik predsjednika Matice Josip Kovačić.

Iz analize proizlazi podatak da 561.500 umirovljenika prima prosječnu mirovinu od svega 1.247 kuna. To pokazuje, ističu u Matici, da je čak polovica od ukupnog broja umirovljenika toliko osiromašeno da jedva preživljava jer su mnoge mirovine niže od socijalne pomoći.

U Hrvatskoj je, prema podacima iz Vlade, čak 1,38 milijuna siromašnih.

Matica upozorava da je među njima najveći broj umirovljenika koji više ovakvo stanje ne mogu izdržati. Zato traži da Ministarstvo socijalne politike i mladih ubrza donošenje strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključivosti i da se taj dokument hitno raspravi na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, upozorio je Kovačić.

Analizirajući kretanja u prošloj godini Matica je navela da su mirovine porasle za 2,45, a inflacija 5,1 posto te da se po tome vidi koliko je zapravo postojeća Švicarska formula za usklađivanje mirovina "nepravedna i koliko nanosi štete, jer zbog nje mirovinama stalno pada realna vrijednost, a umirovljenici tonu u siromaštvo". Stoga Matica već godinama traži da se ukine ta formula zbog koje je danas prosječna mirovina u Hrvatskoj oko dva i pol puta manja od prosječne plaće, a to je najniže u Europi.

Matica je prijedlog uskladila s Hrvatskom strankom umirovljenika i umirovljeničkim udrugama i predložila na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe da se uvede nova pravednija varijabilna formula s kojom se načelno složio i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Takva promjena trebala bi biti ugrađena u novi Zakona o mirovinskom osiguranju koji će biti usvojen iduće jeseni, a od siječnja 2014. godine će stupiti na snagu.

Riječ je o prijedlogu nove formule za usklađivanje mirovina koja bi se računala tako da se zbroji 80 posto od većeg i 20 posto od manjeg faktora porasta plaća ili potrošačkih cijena.