Svijet

CAMERON

'Uvjeren sam da će Hrvatska biti primjer drugim zemljama regije'

LONDON - Uvjeren sam da će Hrvatska biti primjer drugim zemljama regije, jer se proširenje Unije neće zaustaviti, istaknuo je britanski premijer David Cameron tijekom susreta s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u sjedištu britanske vlade u Downing Streetu.

Britanski premijer David Cameron susreo se sa predsjednikom Josipovićem   FOTO:Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
Piše: Media Servis

Glavna tema razgovora bila je skori ulazak Hrvatske u EU. To je povijesni trenutak, veliko postignuće za Hrvatsku, no i za Europu, izjavio je Cameron.

"Nadamo se da će vaše članstvo biti uspješno i da ćete pomoći i drugim zemljama u regiji da uđu u EU u godinama koje slijede."

"Veliko je zadovoljstvo biti tu. 1.srpnja otvorit će se novo poglavlje za Hrvatsku, za našu povijest, od čega će koristi imati i Europska unija", rekao je predsjednik Josipović.

Cameron je naglasio da se od 1. srpnja gradi zajednička europska budućnost i da će Velika Britanija zajedno s Hrvatskom raditi na nužnim reformama EU-a. Dodao je i da se nada da će Hrvatska i Britanija više nego dosad poticati međusobnu trgovinu i investicije. Evo što je nakon razgovora još rekao predsjednik Josipović.

"Premijer je bio vrlo otvoren, vrlo naklonjen Hrvatskoj i očekujem da će se nakon 1.srpnja nastaviti naša odlična suradnja. Posebno smo razgovarali o suradnji na nekoliko područja, uključivši investicije, zajednički rad na sigurnosti, vojnoj i opčenito. Bilo je naravno riječi i o europskim pitanjima, razvoju Unije i mogućnosti da se ona razvije na jedan fleksibilan način koji bi zadovoljio potrebe različitih zemalja", rekao je predsjednik Josipović koji će sutra održati predavanje na Oxfordskom sveučilištu na temu „Hrvatska vanjska politika: EU i jugoistočna Europa.