Gospodarstvo

JOSIPOVIĆ ZA CNN

Hrvatska traži partnera za eksploataciju nafte i plina u Jadranu

Predsjednik Ivo Josipović dao je intervju CNN-u i naglasio da Hrvatska u Europskoj uniji vidi šansu za privlačenjem ulaganja. Rekao je i da Hrvatska traži partnera u energetskom sektoru.

Ilustracija   FOTO:Duško Marušić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Na žalost nije samo Hrvatska, nego su i neke druge zemlje pogođene lošom ekonomskom situacijom, ali našim članstvom u Europskoj uniji stanje bi se trebalo poboljšati, rekao je Josipović CNN-ovom voditelju Richardu Questu. "Zašto tako mislite, zar nije Europska unija dio problema?", upitao je Quest hrvatskog predsjednika.

"Ne, ne, mi Europsku uniju smatramo prilikom za nas. Ne samo zbog dostupnosti novca u različitim fondovima, već zato jer možemo privući investicije, proširiti tržište i iskoristiti naš važan prometni položaj", rekao je Josipović.

EU je šansa da se motiviraju ulagači da dođu u Hrvatsku što je jedan od načina da se pokrene ekonomija, rekao je predsjednik i naglasio da Hrvatska traži partnera u energetskom sektoru koji bi joj pomogao da otkrije naftna i plinska polja u Jadranu. Tako bi oživjela svoju posrnulu ekonomiju, ustvrdio je hrvatski predsjednik.

Josipović je rekao i kako je strateški cilj Hrvatske da, nakon što postane članicom Europske unije, otvori put i zemljama regije da učine isto.

"Naš je strateški cilj povući sa sobom i druge zemlje regije, zbog sigurnosti, zbog ekonomije i zbog duboke ljudske i kulturne povezanosti naših zemalja, unatoč ratovima u prošlosti. To se odnosi na sve, na BiH, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo.. I na Tursku", rekao je Josipović.