Politika

VLADA

Izmijenjen Zakon o kazalištima, ukida se knjižica vozila

Vlada je danas izmijenila Zakon o kazalištima. Osim što je Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu dobilo status nacionalnog kazališta, izmijenjen je postupak izbora intendanta HNK-a u Zagrebu.

Ilustracija   FOTO:Dalibor Urukalović/24sata
Piše: Media Servis

U postupku izbora intendanta zagrebačkog HNK-a više neće sudjelovati gradonačelnik Zagreba. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić objasnila je kako će ubuduće intendanta imenovati Vlada na prijedlog ministra kulture.

"Do tog rješenja došli smo temeljem nedorečenosti prethodnog zakona koji nije imao konačno rješenje. I iz tog razloga smo došli do ovog rješenja, gdje je temeljem činjenice da je Republika Hrvatska većinski suosnivač Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, odluka na Vladi a na temelju prijedloga ministra kulture", rekla je Zlatar Violić.

Ministar financija Slavko Linić, govoreći o prijedlogu plana i poslovanja Hrvatske lutrije za trogodišnje razdoblje, istaknuo je da nikako ne može biti zadovoljan jer će se u tri godine uplatiti samo 550 milijuna sredstava u proračun.

"Vrlo skromni planovi Hrvatske lutrije, iz razloga lošeg poslovanja u prethodnom periodu i loših kadrova koji nisu u mogućnosti povećati monopol Hrvatske lutrije u igrama na sreću. A sve iz razloga uplate sredstava u državni proračun, koji inače služe za potrebe socijale, civilnog društva, programe mladih i programe sporta", istaknuo je Linić.

Dodajmo da je Vlada s Europskom unijom uskladila Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Ubuduće će se zahtjev za vozačku dozvolu moći podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi u Hrvatskoj.

Ukida se knjižica vozila te se za registrirano vozilo ubuduće izdaje samo prometna dozvola

Vlada je danas donijela odluku i o visini naknade članovima biračkih odbora za lokalne izbore. Iznosit će 300 kuna za prvi i 300 kuna za drugi krug izbora.