EU

PROSLAVA ULASKA U EU

Četiri pozornice na Jelačićevom trgu

Radna skupina za obilježavanje središnje proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju objavila je danas neke detalje vezane uz proslavu. Okviran je program i logo proslave objavljen na web stranici Vlade.

Ilustracija   FOTO:Sanjin Strukić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Scenarij središnje proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju još desetak dana ostaje tajna, baš kao i koji su visoki dužnosnici iz Europe i regije potvrdili dolazak na proslavu 30.06. u Zagreb.

Ono što se zasada zna jest da je pozvano 120 visokih gostiju, premijera, predsjednika i ministara vanjskih poslova, i da će središnja proslava biti održana na Trgu bana Jelačića, u režiji ugledne kazališne i operne redateljice Dore Ruždjak Podolski. Program za građane od 20 sati i 30 minuta počinje na čak četiri pozornice. Za visoke će goste Zračna luka Zagreb biti otvorena cijelu noć kako bi mogli otići nakon proslave, ako to žele. Sve počinje u poslijepodnevnim satima u Banskim dvorima, a na svečanu će večeru visoki gosti u Klovićeve dvore.

Oko 22:30 sati spuštat će se na Trg i zauzeti svoja mjesta na ograđenom, čuvanom dijelu odakle će pratiti proslavu. Premijer Milanović imat će pozdravni, a predsjednik Josipović završni govor. Na pitanje što ako bude kiša, u Vladi kažu da se nadaju da neće i da se ovako impresivan program nije mogao zamisliti u zatvorenom prostoru. Ako bude kiše, bit će puno šestinskih kišobrana, našalili su se u Vladi.

Otkrili su i kako sigurno neće biti potrošeno manje od 5 milijuna i 200 tisuća kuna koliki je proračun, a hoće li ga probiti - ne znaju. Kako bi maksimalno smanjili troškove, pozvali su poduzetnike da se uključe sponzorstvima. Odaziv nije bio dobar, a zašto - u Vladi nisu znali objasniti. Tvrde i da će se Zakon o javnoj nabavi poštovati.

Recimo i kako su građane pozvali na strpljenje, budući da će zbog prolaska stranih delegacija promet povremeno biti prekidan, a mjere osiguranja pojačane.

U Vladi su otkrili i da će 30. lipnja u ponoć s graničnog prijelaza u Bregani simbolično biti skinuta ploča s natpisom Carina, dok će se na Bajakovu postaviti ploča Europska unija. U subotu 29.06. bit će održana svečana sjednica Sabora. 1. srpnja u Strasbourgu počinje nova sjednica Europskog parlamenta na kojoj će 12 hrvatskih zastupnika biti svečano primljeno.

Logo proslave FOTO: www.vlada.hr