Politika

MINISTAR SLAVKO LINIĆ NIJE USPIO

Ništa od poreza na nekretnine

Ministar financija Slavko Linić izgubio je prema svemu sudeći bitku za uvođenje poreza na nekretnine, a tek će se vidjeti hoće li uspjeti u svome naumu da zaštiti građane kao klijente banaka kroz izmjene zakona o potrošačkom kreditiranju.

Ministar financija Slavko Linić   FOTO:Patrik Maček/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Njegov prijedlog zakona o porezu na nekretnine, jasno je još od kraja prošle godine, nije dobio podršku koalicijskog HNS-a, koji je inzistirao da se o takvom porezu razmišlja tek kad bude rastao BDP. 

Premijer Zoran Milanović očito je donio političku odluku da se taj porez ne uvede radi mira u koaliciji.

Linić je to i sam priznao u nedjelju navečer u intervjuu HTV-u, a prognozirao je i budućnost tog zakona, ističući da ga u mandatu sadašnje Vlade neće biti ako se ne uvede do kraja godine

U slučaju zakona o potrošačkom kreditiranju, Linić je već u javnoj raspravi učinio prvi kompromis i kako je otkrio, minusi na tekućim računima ograničit će se tek za one građane kojima banke odluče smanjivati minuse. U prijedlogu zakonskih izmjena što ih je prije desetak dana objavilo Ministarstvo financija, dopušteno prekoračenje ograničavalo se za sve građane na iznos koji odgovara jednoj prosječnoj mjesečnoj plaći. I u samoj najavi zakona ta je odredba izazvala najviše kritika javnosti, a prema njoj je rezerviran bio i koalicijski HNS.

Ministar Linić tada je odgovarao da time štiti građane od samovolje banaka koje im SMS-om ili e-mailom šalju obavijesti o smanjenju minusa i dovode ih u situaciju da preko noći moraju pronaći deset ili dvadeset tisuća kuna. Uz to, zakonska obveza da se smanji minus na jednu plaću u sljedeće dvije godine bila je motivirana i željom da građani smanje svoj dug jer su ukupni minusi u bankama gotovo osam milijardi kuna, na što građani godišnje plate 800 milijuna kamata. No nije Linić, kako se čini, popustio samo pod pritiskom građana i koalicijskog HNS-a nego je s bankama dogovorio kompromis prema kojem neće svima zakonom smanjivati minus, a banke će zauzvrat građanima kojima žele smanjiti dopušteno prekoračenje na računima morati ponuditi zamjenski kredit, i to do dvije godine otplate.

Već ranije Linić je najavio da je zakon moguće mijenjati kroz javnu raspravu, koja zbog toga i postoji, a trajat će do kraja mjeseca. Uz to je ministar obećao da će slušati sve primjedbe kroz dva saborska čitanja. Kako sada stvari stoje, najveća će se bitka voditi oko definicije kamate u slučaju kad se ugovara da ona može biti promjenjiva.