EU

ZABRINUTI EUROPARLAMENTARCI

'Hrvatska će se u EU bolje boriti s krizom'

Pet tjedana prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, sve se više europskih sudionika bavi gospodarskom situacijom u novoj članici EU-a.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Füle   FOTO:Dalibor Urukalović/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Tom su se temom posljednjih dana pozabavili pojedini njemački mediji, među njima i "Die Zeit", koji je u članku pod naslovom "Neželjeni Europljani" upozorio na slabo hrvatsko gospodarstvo, ustvrdivši da bi se moglo dogoditi da Hrvatska postane sljedeći problematični slučaj EU-a.

No, nisu samo mediji ti koji se "zabavljaju" gospodarskim stanjem u Hrvatskoj. Zastupnica Europskog parlamenta iz Finske Eija-Riitta Korhola još je krajem ožujka tražila od Komisije odgovor na pitanje kolike su šanse da će Hrvatskoj, u sljedeće dvije godine, trebati paket financijske pomoći Europske unije. Takav paket već je zatražilo i dobilo nekoliko članica EU-a. Osim oko moguće financijske pomoći, zastupnica Korhola interesirala se i oko strukturnih reformi, upitavši Komisiju što se čini da bi se reforme provele. Svoja je pitanja nadopunila i pojašnjenjem u kojem podsjeća na problematičnu ulagačku klimu u Hrvatskoj, neučinkovito trošenje javnih sredstava i slične poteškoće.

U odgovoru koji je stigao tek prije nekoliko dana, povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Füle izbjegao je izravno prognozirati hoće li Hrvatskoj uskoro trebati europska financijska pomoć, ali je ponovio da Komisija pozorno prati i procjenjuje situaciju zahvaljujući tome što Hrvatska, primjerice, već sudjeluje u Europskom semestru kroz koji zemlje članice usklađuju svoje proračunske, makroekonomske i strukturne politike. 

Unatoč problemima s kojima se susreće Hrvatska i njezino gospodarstvo, očito je da povjerenik i dalje vjeruje da zemlja može profitirati od ulaska u EU.