Politika

REAKCIJE TUŽITELJA I OBRANE

'Ovo je tek prvo poluvrijeme'

U roku mjesec dana obrane danas osuđenih Hrvata iz BiH moraju podnijeti žalbe na presudu i svi su najavili da će to učiniti.

Den Haag   FOTO:Željko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Neuobičajeno u dosadašnjoj praksi, izjavu je u Haagu dao i tužitelj Kenneth Scott, iznimno zadovoljan presudom kojom je utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata, a optuženici osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

"Ovo je što se mene tiče, jedna od najvažnijih odluka ovog suda, jako sam zadovoljan, mislim da je danas izvršena pravda. Dosada je javnost puno čula o Srbima u tom sukobu i to je pravedno, ali danas se moglo čuti i o onome što se dogodilo od strane bosanskih Hrvata u tom ratu, ono što se dogodilo u Herceg Bosni, pod Tuđmanovom vlasti. Ovo je povijesni trenutak i u ime tužiteljstva mogu reći da sam iznimno zadovoljan", kazao je tužitelj Scott.

Pred obranama je sada težak zadatak, kaže Petkovićeva odvjetnica Vesna Alaburić.

"Sigurno ćemo svi poraditi na tome da dokažemo da ovi zločini, koji su se nesporno dogodili, nisu bili posljedica zločinačkog plana već konkretnih događaja u određenim sredinama i posljedica ratnih sukoba".

Odvjetnica generala Praljka, Nika Pinter, rekla je da se nakon presude osjeća kao da obrana u sudnici nije ni iznosila svoje dokaze.

"Međutim to je tek prvo poluvrijeme, čeka nas žalba imamo dovoljno pravnih argumenata kojima ćemo se moći obračunati vezano uz udruženi zločinački pothvat".