EU

HAAG

Stanišić i Simatović oslobođeni, vraćaju se u Srbiju!

Vijeće haškog suda oslobodilo je bivšeg šefa Službe državne sigurnosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića Frenkija krivnje u postupku za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH u razdobolju od 1991. do 1995. godine.

Den Haag   FOTO:Željko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Utvrdili smo većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje sutkinje Picard, da niste krivi pa se oslobađate po svim točkama optužnice", kazao je predsjedavajući Vijeća sudac Alphonse Orie. Tužiteljstvo, zaključilo je Vijeće, nije uspjelo dokazati odgovornost dvojice dužnosnika Službe bezbednosti niti za udruženi zločinački pothvat, niti za naređivanje i koordiniranje ubojstava i deportacija, a niti za pomaganje i podržavanje zločina koje su počinile jednice pod njihovom kontrolom.

"Podsjećajući na svoj zaključak da je vrsta pomoći kakva je pružena jedinici nedovoljna kako bi povlačila kaznenu odgovornost, vijeće nije moglo zaključiti da su optuženi podržavali i pomagali zločine koje je počinila policija SAO Krajine, Škorpioni ili druge grupe".

Zanimljiv je prilog ovoj tezi Vijeće dalo na primjeru Vukovara.

"Stanišić je u rujnu 1991. došao u zgradu Vlade SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem u Dalju i tamo vikao na ljude jer se Vukovar još nije predao. Stanišić je potom sazvao sastanak na kojem su bili Hadžić, predstavnici JNA i komandanti teritorijalne obrane. Vijeće nema dokaze o predmetu tog razgovora. Većina sudaca, uz suprotno mišljenje sutkinje Picard, smatra da se postupak u odnosu na Vukovar može razumno protumačiti kao podrška uspješnom vojnom zauzimanju Vukovara".

Podsjetimo, Stanišić i Simatović uhićeni su tijekom operacije Sablja koju su srbijanske vlasti provele nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića, 12. ožujka 2003. godine. Ubrzo su obojica prebačena u Haag. Sada se vraćaju u Beograd. Očekuje se žalba Tužiteljstva.