Svijet

AKTIVISTI ZA LJUDSKA PRAVA

Ako nismo ratovali, otkuda 400.000 veterana u Srbiji?

BEOGRAD - Bivša ravnateljica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže da je "zapanjena" oslobađajućom presudom Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju u Den Haagu.

Bivša ravnateljica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić   FOTO:Marko Mrkonjić/Večernji list
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

"Moram priznati da sam zapanjena, presuda i obrazloženje koje je dano ne slažu se s činjenicama koje su do sada i na zdravorazumskoj razini bile očite", rekla je Kandić novinskoj agenciji Beta.

Prema njezinim riječima, srpske poluvojne postrojbe u Hrvatskoj te BiH nisu bile "slobodne jedinice" koje su se naoružavale mimo volje Srbije i Službe državne sigurnosti.

Ona je dodala da presude haškog tribunala u posljednjoj fazi rada odstupaju od "očitih činjenica". "Potpuno je jasno da su te postrojbe bile osnovane za činjenje ratnih zločina. Na suđenju u Beogradu pripadnici Škorpiona rekli su kako smatraju da je to bila državna postrojba. Oni su imali najbolju opremu zato što su dobili najvažnije zadatke od Službe državne sigurnosti", rekla je Kandić.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko također je iznenađena oslobađajućom presudom. "Ostala je jedna nesporna činjenica, a to je da Srbija ima više od 400.000 veterana - to nije mala skupina i nemoguće je da su svi 'spontano' reagirali", rekla je između ostalog Biserko.

Za razliku od aktivista za ljudska prava, premijer Ivica Dačić pozdravio je oslobađujuću presudu haškog tribunala. "Srbijanska vlada se zauzimala i zauzima se za fer suđenja pred haškim tribunalom, jer je to jedini način da se utvrdi istina o zločinima i steknu uvjeti za pomirbu i osiguravanje trajnog mira i stabilnosti u regiji", navodi se u izjavi premijera Dačića.