Svijet

PRIJEDOR

Odavanje počasti civilnim žrtvama rata

Aktivisti Inicijative 'Jer me se tiče' organizirat će u Prijedoru danas, na Dan bijelih traka, mirno okupljanje i odavanje počasti civilnim žrtvama rata.

Dan bijelih traka   FOTO:Screenshot
Piše: Media Servis

U tom gradu su 1992. godine postojali logori poput Omarske i Keraterma, kroz koje je prošlo nekoliko desetaka tisuća ljudi, a više tisuća je ubijeno, uključujući i 102 djece.

Okupljanjem na Dan bijelih traka, aktivisti iz Banje Luke, Prijedora, Mostara, Konjica, Stoca, Sarajeva, Tuzle, Zenice, Travnika i ostalih gradova žele iskazati neslaganje s politikom lokalnih vlasti, koje negiraju stradanje građana Prijedora nesrpske nacionalnosti. 31. svibnja 1992. godine ratne vlasti Prijedora naredile su da svi nesrbi moraju svoje kuće označiti bijelim plahtama, a bili su obavezni nositi bijelu traku oko ruke kad su izlazili iz kuće, prenosi Radio Sarajevo.

"U Prijedoru danas ne postoji ni najmanja kamena ploča koja bi simbolično ukazivala na stradanje, ubojstva i silovanja u logorima u tom gradu. To je nedopustivo, jer svi znaju što se dogodilo i to, između ostalog, zahvaljujući međunarodnim medijima koji su 92. fotografije iz logora Omarska objavili diljem svijeta. Ako netko u Americi, Africi, Kini ili na Novom Zelandu zna za postojanje logora, onda je neprihvatljivo da lokalna vlast 21 godinu zatvara oči i ignorira ono što im se dogodilo "u dvorištu". To se mora promijeniti, priopćili su iz Inicijative 'Jer me se tiče'. 

Pozvali su sve građane i građanke BiH da im se pridruže u Prijedoru, jer se "borba za sve civilne žrtve i poštivanje njihovih prava tiče svih nas, bez obzira na etničko porijeklo, religijsku pripadnost ili bilo koji drugi status." One koji ne mogu doći u Prijedor, pozvali su da, u znak solidarnosti, oko ruke nose bijele trake i kroz prozore svojih kuća spuste bijelu tkaninu.