Svijet

MAJKE SREBRENICE

Ovakve odluke Haškog suda imaju samo političku osnovu

Suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću pratile su i Majke Srebrenice. Među njima Nura Alispahić čijeg su sina Škorpioni ubili 16. srpnja 1995. godine u Trnovu. Nevjerica među majkama. Za njih Sud u Haagu ne dijeli pravdu i radi po političkoj osnovi...

Majke Srebrenice   FOTO:studio88.ba
Piše: Media Servis

"Sram ih bilo. I onih u Haagu"

Sin Nure Alispahić, Azir, imao je samo 16 godina kada ja odveden iz Srebrenice. Prvo u Zvornik, gdje je navodno proveo 4 mjeseca u zatvoru, a potom u Trnovo gdje su ga, s još pet srebreničkih mladića, strijeljali pripadnici Škorpiona. Tuga u srcu majke Nure.

"Živim, ali nisam živa, a moraš da živiš. Nema pravde nikada, niti će biti"

Majke Srebrenice ogorčene su oslobađajućim presudama Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. "Ovakve odluke Haškog suda imaju samo političku osnovu i neće donijeti dobro budućim generacijama", kaže predsjednica udruge Srebreničke majke Hatidža Mehmedović.

"Trebalo je opominjati mlađe generacije. Međutim, ne radi se na tome, nego se radi na nekim naredbama kao na tržnici, ali to treba zabrinjavati ne samo Bosnu i Hercegovinu, nego cijelu regiju"

U čitanju optužnice navedeno je da su Stanišić i Simatović sa svojim suradnicima na Tari, Skelanima kod Srebrenice i u Bratuncu obučavali pripadnike Škorpiona u ožujku i travnju 1993. Majke Srebrenice ostaju same s pitanjem tko je Škorpionima naredio da pobiju njihovu djecu.