Video novosti

[VIDEO] ŠIRE SE NEREDI U TURSKOJ

Nasilje tijekom prosvjeda protiv Vlade

Policija u Istanbulu ispalila je suzavac i koristila vodene topove protiv skupine prosvjednika koji su pokušavali doći do glavnog trga tijekom drugog dana prosvjeda protiv Vlade.

Piše: Al Jazeera Balkans

[13:31]
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan pozvao je prosvjednike u Istanbulu da odmah okončaju prosvjede, ističući da će Vlada nastaviti sa planovima za renoviranje središnjeg istanbulskog Trga Taksim, gdje bi, na mjestu parka, trebao biti izgrađen tržni centar.

Nakon što je u sukobu policije i prosvjednika ozlijeđeno nekoliko stotina ljudi, predsjednik turske vlade poručio je da se nezadovoljstvo planovima za renoviranje trga koristi kako bi se podigle tenzije u državi, javio je Reuters.

"Policija je bila tamo jučer, i danas će biti na dužnosti, kao i sutra, jer Trg Taksim ne može biti prostor gdje će divljati ekstremisti", rekao je Erdogan u obraćanju koje je prenosila televizija.

Dodao je da će Vlada poduzeti sve potrebne mjere "kako bi osigurala ljude i njihovu imovinu", prenosi je agencija AFP.

Nasilje tijekom prosvjeda protiv Vlade FOTO: Screenshot Youtube

[12:01]

Najmanje tisuću je ljudi promarširalo istanbulskim mostom na Bosforu, sa azijske strane turske metropole kako bi podržali demonstracije.

Nasilje je uslijedilo dan nakon što se policija sukobila sa prosvjednicima u središnjem dijelu grada, a tom je prilikom ozlijeđen veliki broj ljudi. Najmanje 60 osoba privedeno je u petak, dok su tisuće osoba izašle na ulične prosvjede oko istanbulskog centralnog trga Taksim.

Razbijeno staklo i kamenje su bili rasuti po glavnoj ulici nedaleko od trga.

Prosvjedi su počeli u ponedjeljak nakon što je nekoliko stabala posjećeno zbog vladinog razvojnog plana, da bi potom prerasli u veće demonstracije protiv, kako oni kažu, sve više autoritarne vlasti.

"Prosvjednici kažu kako ove aktivnosti više nisu zbog drveća", kazala je novinarka Al Jazeere Rawya Rageh tijekom javljanja iz Istanbula.

Izvor: Al Jazeera Balkans