Društvo

ANKETA PROVEDENA NA 300 MLADIH

Četvrtina studenata plagira radove

Pri kraju školske i akademske godine studenti i učenici su obvezni pisati maturalne, završne i diplomske radove. U anketi provedenoj na tri stotine ispitanika, portal EduCentar je otkrio pišu li studenti i učenici svoje radove sami ili ih u cijelosti ili djelomice kopiraju.

Ilustracija   FOTO:Dusan Mirković/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Velika većina ispitanika (76 posto) tvrdi da je njihov rad isključivo autorsko djelo. “U izradu svog maturalnog, a poslije i diplomskog rada uložila sam mnogo truda i vremena”, komentira jedna ispitanica. Poseban trud u svoj rad uložili su ispitanici koji su prevodili stranu literaturu: „I još je prevedeno s poljskog“, navodi jedan od ispitanika. Jedan ispitanik je otišao i korak dalje - na vlastitu je inicijativu odlučio odraditi praksu u poduzeću na čijem je primjeru odradio diplomski rad te je na taj način raspolagao informacijama iz prve ruke.

Ipak, 15 posto ispitanika priznaje da je manji dio njihova rada tuđe djelo, odnosno da su neke dijelove preuzeli iz drugih izvora. Većinu tuđeg rada preuzelo je pet posto ispitanika. Opravdanje za takvo što navodi jedna ispitanica: “Imala sam istu temu kao i kolegica s iste godine pa sam pri pisanju završnog rada, s obzirom na to da mi je literatura bila na engleskom, većinu rada prepisala od nje“, priznala je. Hrabrih četiri posto ispitanika priznaje da su pripremu svog rada uz novčanu naknadu ili bez nje potpuno povjerili drugoj osobi te se tako riješili tereta.