Svijet

TURIZAM

Lorencin u Moskvi i Kijevu

Ministar turizma Darko Lorencin u Moskvi će razgovarati s turoperatorima o novom viznom režimu. Nakon Rusije posjetit će i Ukrajinu..

Darko Lorencin   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

S vodećim touroperatorima ministar će razgovarati o novom viznom režimu koji vrijedi za državljane izvan Europske unije, a koji je na snagu stupio u travnju. Lorencin želi na licu mjesta provjeriti kako se odvijaju stvari i kako ubrzati proceduru izdavanja viza za turiste iz Rusije i Ukrajine, iako misli da vizni režim neće poremetiti planirani dolazak turista iz tih zemalja. Isti režim vrijedi i za Tursku, a kako je to pojasnio premijer Milanović - odabrali smo najliberalniji režim.

"To je jedan, neću reći negativnih aspekata, ali manje povoljnih aspekata članstva u Europskoj uniji za nas jer državama za koje do sad nismo tražili vize ili smo ih vrlo liberalno izuzimali, sad na žalost moramo. To je tako i ovo je najliberalniji režim koji smo mogli ustanoviti", pojasnio je Milanović.

Uz Darka Lorencina u Moskvi i Kijevu bit će i šefica HTZ-a Meri Matešić. Tržište Rusije iznimno je važno, a od tamo na Jadran dolaze gosti većih platežnih mogućnosti. I turistički sektor upozorava kako treba olakšati i ubrzati prceduru dobivanja viza za turiste izvan Unije, te da ona ne bi trebala trajati duže od par dana. U suprotnom bismo mogli ostati bez brojnih gostiju s istoka.