Lokalni izbori

ODLUČIO JEDAN GLAS

Pobjednik u Belišću ipak kandidat HDZ-a, Dinko Huis!

Iako se Županijsko izborno povjerenstvo još nije javno očitovalo, neslužbeno saznajemo da je Dinko Burić ipak izgubio izbore.

Dinko Burić   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

[14:48]
Predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Osječko-baranjske županije Anto Rašić, izvijestio je kako je nakon prebrojavanja glasačkih listića ustanovljeno da Dinko Huis (HDZ) ima jedan glas više u odnosu na Dinka Burića (HDSSB) koji je uložio prigovor na rezultate izbora koje je izgubio s četiri glasa manje.


[14:01]
Naime, 4 listića su proglašeni važećim iz razloga što je na rednom  broju Dinka Huisa "označeno" znakom X, ali nije zaokružen redni broj Dinka Burića, dok je na jednom listiću na isti način znakom X "označen" redni broj Dinka Burića, a nije označeno ime Dinka Huisa. 

Prema svemu sudeći razlika između, Dinka Burića i Dinka Huisa je nešto smanjena,  ali u konačnici pobjednik ostaje kandidat HDZ-a, Dinko Huis.


[10:06]
Gradsko izborno povjerenstvo  Grada Belišća sinoć je nakon ponovnog prebrojavanja  svih glasova, potpisalo novi Zaključak po kojem je HDSSB-ov kandidat Dinko Burić pobijedio na izborima  održanim 2. lipnja 2013. godine za jedan glas i isti proslijedilo na provjeru i konačno tumačenje i odlučivanje Županijskom izbornom povjerenstvu u Osijek. 

Naime, navodno je jučerašnjim ponovljenim prebrojavanjem glasova  utvrđeno da je jedan  glas na biračkom mjestu u Vinogradcima koji je bio glas za Dinka Burića, pribrojan kandidatu HDZ-a Dinku Huisu.

Prema našim izvorima, tri prvobitno proglašena nevažeća listića, sada je Gradsko izborno povjerenstvo Belišće proglasilo važećima, ali u korist korist Dinka Burića. To su listići na kojima je ispred imena Dinka Burića bio zaokružen broj, a ime Dinka Huisa bilo je  prekriženo.

Stav GIP-a je da je važeći listić onaj iz kojeg se na siguran i nedvojben način može utvrditi za kojeg je kandidata birač glasovao, a što je u skladu sa naputkom Državnog izbornog povjerenstva. Iz slučaja ova tri "nevažeća" izborna listića, nedvojbeno je jasno da su se birači opredijelili za Dinka Burića, a ne za Dinka Huisa. 

Sjednica Županijskog izbornog povjerenstva održava se danas u 12 sati, a nakon čega će se definitivno znati i službeno tumačenje, a time i vrlo moguća promjena već "proglašenog" budućeg gradonačelnika grada Belišća.