EU

DVIJE GODINE ZATVORA

Bivši slovenski premijer Janez Janša kriv!

Bivši slovenski premijer Janez Janša nepravomoćno je proglašen krivim u aferi kupnje oklopnih vozila od finske tvrtke Patria.

Bivši slovenski premijer Janez Janša   FOTO:Željko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis

[11:34]
Okružni sud u Ljubljani Janšu je osudio na dvije godine zatvora i 37 tisuća eura kazne.

Krivim su proglašeni i brigadir slovenske vojske Tonij Krkovič i direktor tvrtke Rotis Ivan Črnkovič. Njih su dvojica osušeni na po 22 mjeseca zatvora, a svaki će također morati platiti kaznu od 37 tisuća aura.

Suđenje u slučaju Patria Janši i ostalima je počelo u rujnu 2011. godine, a bivši je slovenski premijer osuđen jer je od tvrtke Patria dobio novčanu nagradu nakon sklapanja posla sa slovenskom vojskom u vrijednosti od 278 milijuna eura.

Sva trojica osuđenih su tijekom cijelog suđenja izjavljivali kako se ne osjećaju krivnjima i govorili da se radi o političkom procesu. Takve izjave su se mogle čuti i danas kada se, kako javljaju slovenski mediji, ispred zgrade ljubljanskog suda okupile Janšine pristalice. U cijelom slučaju su, osim Janše, Krkoviča i Črnkoviča, optuženi i poduzetnik Walter Wolf te Franc Zagožen iz Janšine Slovenske demokratske stranke. Wolf je sudu nedostupan, a Zagoženov proces je izdvojen radi njegove teške bolesti. 


[10:33]
Bivšeg slovenskog premijera Janeza Janšu danas očekuje presuda u slučaju Patria.

Tereti ga se da je uz još nekoliko njih, primio mito od finske Patrie, koja je pobijedila na više od 270 milijuna eura vrijednom natječaju za opremanje slovenske vojske oklopnim vozilima.

Suđenje je počelo u rujnu 2011. godine, a tužiteljstvo za Janšu traži dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37 tisuća eura.