Svijet

NOVA RUNDA PREGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE

Kosovu pozivni 383 ili 384

U Bruxellesu danas počinje nova dvodnevna runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine o primjeni sporazuma o normalizaciji odnosa.

Beograd   FOTO:Wikipedia
Piše: Media Servis

Glavne teme bit će policija, pravosuđe, električna energija i telekomunikacije.

Prethodna runda dijaloga o ovim pitanjima završena je prošlog tjedna uz postignut napredak, ali bez dogovora o mnogim bitnim pitanjima. Službeni Beograd za to krivi prištinsku delegaciju zbog pokušaja da nametne rješenja koja nisu u okviru sporazuma koji su potpisali predsjednik vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hashim Thaci.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da je jedan od glavnih problema to što Priština traži da se pripadnici sigurnosnih i pravosudnih organa na Kosovu odmah otpuste, a da se zatim individualno prijavljuju na natječaj koji bi raspisala kosovska vlada.

Briselski sporazum, međutim, predviđa izravnu integraciju, bez praznog hoda između raspuštanja starih i formiranja novih struktura. Tanjug iz izvora bliskih srpskom pregovaračkom timu doznaje da je načelno dogovoreno da Kosovo dobije međunarodni pozivni broj (383 ili 384), ali nije dogovoreno hoće li taj broj biti registriran posebno, kao što traži Priština, ili kao jedan od pozivnih brojeva za Srbiju, na čemu insistira Beograd.