Brodsko-posavska

BRODSKE EKOLOŠKE UDRUGE

Hitno uspostaviti direktnu komunikaciju s rafinerijom!

Od Ministarstva zaštite okoliša zatraženo je proširenje radne skupine za praćenje stanja onečišćenja zraka na području Slavonskog Broda i Broda s po jednim članom iz civilnog sektora

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu   FOTO:Ivica Galović/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

Brodske ekološke udruge, prema pisanju Večernjeg lista, zatražile su hitno pronalaženje modela po kojemu bi Brođani bili pravodobno informirani o ekološkim incidentima poput onog nedavnog u prekosavskoj Rafineriji nafte, kada je vrijednost štetnog sumporovodika u zraku čak 18 puta nadmašila dopuštenu razinu. U tom smislu nužno je, kažu, uspostavljanje direktne komunikacije s Rafinerijom koja stvara te emisije onečišćenja.

Peter Tot-Đerđ iz građanske inicijative "Za čist zrak" napominje da takvi akcidenti Brođanima nanose isto toliko štete koliko i sama onečišćenja iz redovnih emisija Rafinerije. 

"Nedopustivo je da u ovakvim slučajevima ne postoji mogućnost proglašenja akcidentalne situacije", kaže Tot-Đerđ. Od Ministarstva zaštite okoliša zatraženo je proširenje Radne skupine za praćenje stanja onečišćenja zraka na području Slavonskog Broda i Broda s po jednim članom iz civilnog sektora, odnosno nevladinih organizacija iz Hrvatske i BiH.

IZVOR: Večernji list