Politika

SJEDNICA

Na Vladi Zakon o elektroničkim medijima, odštete za javne ovršitelje...

Vlada će na današnjoj sjednici prihvatiti sporazum sa sindikatima državnih i javnih službi zbog kojeg su odustali od štrajka. Promijenit će i Zakon o elektroničkim medijima te isplatiti milijun i 278 tisuća kuna odštete javnim ovršiteljima koji to nikada nisu postali,

Ilustracija   FOTO:Patrik Maček/PIXSELL
Piše: Media Servis

Vlada će prihvatiti sporazum postignut u utorak sa sindikatima nakon višednevnih pregovora te ovlastiti resornog ministra Miranda Mrsića da ga potpiše. Sindikati su, podsjetimo, pristali o povećanjima svojih plaća razgovarati tek nakon što BDP tri mjeseca zaredom bude u plusu.

"U tom sporazumu definirat ćemo pravila ponašanja kada je dobro, ali isto tako i kada je loše u državi i kada treba stisnuti malo kaiš", rekao je ministar Mrsić.

Sa sindikatima je išlo, ali s nesuđenim javnim ovršiteljima nikako nije. Stoga će Vlada danas iz proračunske zalihe Ministarstvu pravosuđa prebaciti milijun i 278 tisuća kuna kako bi ih se obeštetilo. Podsjetimo, Ustavni sud je presudio da im zbog pravne neizvjesnosti u koju su dovedeni, svakom treba isplatiti odštetu od 18.000 kuna. 59 od ukupno 71 ovršitelja podnijelo je zahtjev za obeštećenjem. 

Vlada će u Sabor uputiti i izmjene Zakona o elektroničkim medijima, kojima se među ostalim, predviđa bolji nadzor trošenja sredstava iz Fonda za poticanje pluralizma, koja će se, ubuduće, osim elektroničkim medijima dodjeljivati i internetskim portalima.