Svijet

SARAJEVO

Ispred BiH Parlamenta prosvjeduju sarajevski studenti

Nakon što je rano jutros okončana blokada državnog Parlamenta, sarajevski studenti okupili su se na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović, odakle su krenuli u prosvjednu šetnju prema Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Prosvjed u Sarajevu   FOTO:Twitter @owpsee
Piše: Media Servis

Pozvat će nadležne da omoguće bolji život za sve građane.

Na ulicama glavnog grada BiH ista slika kao i prethodna dva dana, sa vuvuzelama, transparentima i glasnim skandiranjem, prosvjeduju studenti sarajevskog Sveučilišta koji su došli, kako kažu dati podršku prosvjedima kojima se traži usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

"Više od 1000 studenata je prisutno na prosvjedima. Mi smo zadovoljni jer je u prethodna dva dana bilo puno manje studenata i građana na ulicama. Ovo je treći dan tih protesta i broj se povećava. Nadam se da će se tako i nastaviti", rekao je predsjednik studentskog parlamenta, ujedno i organizator prosvjeda Ahmed Nurković.

Otkriva i s kojim konkretno zahtjevima idu pred zgradu državnog Parlamenta.

"Prije svega mi smo krenuli kao podrška prosvjedima koji su već bili ispred zgrade Parlamenta, za usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju, međutim, imamo još neke naše zahtjeve, ustvari, više ukazivanje na naše probleme. To su loša kvaliteta nastave i vrlo nizak studentski standard i normalno, nema radnih mjesta za nas studente. Puno je problema. Bitno je da se studenti okupljaju, zanimaju i šire poruku i da tražimo od vlasti odgovornost i da razvijamo tu neku kulturu protesta", poručio je Nurković.

Za sada prosvjed protječe mirno. Prosvjed osigurava velik broj policijskih snaga. Organizatori očekuju da će se broj prosvjednika povećati budući da su najavljeni organizirani dolasci građana iz svih dijelova BiH.

Jedna skupina građana okupila se ispred zgrade i MUP-a kantona Sarajevo sa zahtjevom da se pet demonstranata koji su jučer uhićeni tijekom prosvjeda pred zgradom Parlamenta, puste na slobodu.

Bez obzira što je blokada Parlamenta završena rano jutros, organizatori prosvjeda vjeruju da je ovo tek početak borbe za promjene, borbe, kažu, za bolje sutra svih građana Bosne i Hercegovine.