Vukovarsko-srijemska

VRHOVNI SUD

I u Vinkovcima nezakonito naplaćuju grijanje

Presuda Vrhovnog suda navodi kako se svaki građanin može isključiti iz sustava i distributer ne može takvom kućanstvu i dalje slati račune i tražiti da se podmire pa savjetujemo građane da tuže GTG.

Ilustracija   FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

Predsjednik Udruge potrošača Grada Vinkovaca, Željko Martinović godinama tvrdi kako distributer grijanja u Vinkovcima nezakonito naplaćuje grijanje, a ovih dana dobio je i potvrdu kako je u pravu kroz presudu Vrhovnog suda. Martinović tvrdi kako tvrtka GTG, (grijanje,tržnica,groblje) naplaćuje grijanje prema kvadraturi stana iako s korisnicima nema potpisan ugovor, što nalaže zakon, čak šalju račune i onim kućanstvima koja su se isključila iz sustava i prešla na druge vrste grijanja pa su mnogi Vinkovčani završili i na sudu jer su odbili platiti račune za uslugu koju nisu koristili, donosi Večernji list. 

"U presudi Vrhovnog suda se navodi kako se svaki građanin može isključiti iz sustava i distributer ne može takvom kućanstvu i dalje slati račune i tražiti da se oni plate pa ćemo sada savjetovati građanima koji su imali takav slučaj i završili na sudu, neka tuže GTG i već je jedan naš sugrađanin dobio presudu u svoju korist jer općinski sudovi moraj uslušati Vrhovni sud. Manje od polovice stanova u Vinkovcima ima razdjelnike i plaćaju stvarno potrošenu energiju za grijanje što je GTG odbijao priznati, ali sada mora jer i u presudu Vrhovnog suda se navodi kako zakon kaže da za svaku prodanu energiju mora postojati obračun s izraženim količinama, a toga nema u načinu obračuna grijanaj GTG-a prema kvadraturi stana. Mi koji imamo razdjelnike, možemo štedjeti i trošiti koliko nam je potrebno i prema tome i plaćati račune", kaže Željko Martinović dodajući kako je o ovoj presudi izvješćen i GTG i očekuje da prema njoj i postupa.

Martinović dodaje kako GTG s korisnicima nema ugovore pa naplaćuje grijanje "odoka" prema kvadraturi stana, ali to nakon presude više neće biti moguće. Elvis Kovačević, direktor GTG-a kaže kako je za njega mjerodavna HERA koja određuje ciejne, odobrava isključenja iz sustava i sve ostalo, a s presudom Vrhovnog suda je upoznat."Sve zahtjeve o isključenju proslijeđujemo HERA-i koja odlučuje. Razgovarao sam s gospodinom Martinovićem i ponudio da razgovaramo sa svim stanarima u zgradama koji žele ugraditi razdjelnike, ali valja ljude upozoriti da što ih se više odluči na razdjelnike, to je povoljnije. I sada bez problema takvim stanarima naplaćujemo grijanje prema pokazanoj potrošnji", kaže Kovačević. 

IZVOR: Večernji list