Svijet

KRIVOTVORENJE LIJEKOVA

Vrijednost svjetskog tržišta krivotvorenih lijekova u porastu

Procjena da je u 2011. na svjetskoj razini prodaja krivotvorenih lijekova iznosila preko 60 milijardi eura zabrinjava Europu i Hrvatsku.

Ilustracija   FOTO:Marijan Susenj/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Politika.hr

Dok je za 2011 procjena vrijednosti prodaje krivotvorenih lijekova na 60 milijardi eura, Europa obuhvaća gotovo 20 posto crnog tržišta krivotvorenja raznih lijekova na svjetskoj razini.

Ranko Ostojić, ministar Unutarnjih poslova RH, izjavio je kako je globalno povezan svijet izvrsna podloga za sve vrste međunarodno organiziranog kriminala, a naročito je opasan visoko sofisticirani i izuzetno profitabilan farmaceutski kriminal koji uključuje proizvodnju, trgovinu i distribuciju lažnih, ukradenih i nezakonitih lijekova, medicinskih proizvoda, kao i lažnih lijekova koji se danas najčešće distribuiraju putem interneta.

 ''Iako u Hrvatskoj nisu zabilježeni krivotvoreni lijekovi u legalnim tokovima, sustavno se jačaju kapaciteti za prevenciju. Ulaskom u EU ipak je za očekivati veći dotok krivotvorenih lijekova'', izjavio je ministar Ostojić.
 
U MUP-u se tom problematikom bave specijalizirane službe. Operacija „Pangea“ je primjer uspješne međunarodne akcije koju koordinira Interpol i koja uključuje policijska i pravosudna tijela iz cijelog svijeta. U prošlogodišnjoj akciji sudjelovalo je 100 zemalja i 193 različite agencije.
 
Sudionici seminara u Zagrebu na tu temu ukazuju na opasnost uzimanja ovih lijekova i kao primjer navode lijek za bolesti srca u kojem nema djelatne tvari ili je u toksičnim koncentracijama te je taj čin okarakteriziran pokušajem ubojstva. Iako lažnih lijekova nema u javnim ustanovama i ljekarnama, Hrvatska bilježi taj negativni trend na ilegalnom tržištu.
 
Predsjednica Interpola Mireille Ballestrazzi pohvalila je Hrvatsku kao aktivnog člana Interpola i izrazila nadu u njezinu skoru dobru suradnju s Europolom.

IZVOR: Politika.hr