Politika

ŽELJA ILI REALNOST

Jesu li mogući prijevremeni parlamentarni izbori?

Već neko vrijeme iz HDZ-a stižu pozivi za prijevremene parlamentarne izbore. Istražili smo kolike su šanse da se tako nešto i dogodi.

Ilustracija   FOTO:Damir Špehar/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Smijenimo nesposobnu vlast, Hrvatska nema vremena čekati", moglo se posljednjih mjeseci čuti u gotovo svakom istupu šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i njegovih pobočnika. S druge strane ili ignoriranje ili ista poruka premijera Zorana Milanovića - takvi zahtjevi su infantilni. 

U medijima se već neko vrijeme najavljuje i oluja na jesen, kada bi HDZ, vjerojatno uz pomoć ostatka desnice krenuo u aktivnije rušenje Vlade. No, postoji jedan problem. Iako u HDZ-u tvrde da Milanović i Kukuriku koalicija nemaju podršku stanovništva, oni još uvijek imaju većinu u Saboru, a bez većine nema ni otkazivanja povjerenja Vladi. Analitičar Ivan Rimac misli da su se u HDZ-u nadali porazu SDP-a na lokalnim izborima, a kako se to nije dogodilo, za sad ništa ni od prijevremenih izbora. No, ima li koga na desnici tko bi mogao obaviti taj posao umjesto HDZ-a..

"Mislim da u ovom trenutku teško da HDZ može naći nekog takvog tko bi imao toliki kredibilitet i takav potencijal okupljanja ljudi, a da pri tom ne bi bio realna opasnost i za HDZ", rekao je Rimac.

Ako je suditi prema tvrdnjama Gordana Jandrokovića, ni u HDZ-u ne vjeruju u takav razvoj događaja.

"Prijevremeni izbori bi trebali doći zbog toga što ova Vlada i vladajuća većina nema kapaciteta za rješavanje postojećih gospodarskih i ostalih društvenih pitanja. Ne bih to povezivao s referendumskom inicijativom. Ovdje se jednostavno radi o političkom nesnalaženju i nesposobnosti koja zemlju vodi u sve dublju krizu", izjavio je Jandroković.

Ako neće zastupnici u parlamentu, ako neće narod, jedina preostala opcija je da vladajući sami odluče raspisati prijevremene izbore. No, sudeći po ponašanju premijera i ministara, takve šanse su minimalne. U medijima se nagađalo da se SDP-ovci žele riješiti HNS-a te da su u tajnim pregovorima s laburistima.

"Već sam, vjerujte mi, umoran od demantiranja i špekulacija u dijelu medija koji u naznakama pišu ili govore o nekakvim razgovorima i dogovorima između nas i SDP-a. Nije bilo ni tajnih, polutajnih, polujavnih ni javnih razgovora ni dogovora niti ičeg sličnog u tom smjeru", odlučan je šef laburista Dragutin Lesar.