Vukovarsko-srijemska

SABO U VUKOVARU

Pripremamo se na najgore da nas ništa ne iznenadi

Čelnik stožera za zaštitu i spašavanje i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo od jutra na terenu obilazi dragovoljce i vojsku koji se pripremaju za dolazak velikog vodenog vala...

Vukovarski gradonačelnik obilazi kritična područja   FOTO:Goran Ferbezar/Pixsell
Piše: Media Servis

Pune se vreće, svi su na terenu, pripreme su u punom jeku, ispričao je Sabo za Media servis i dodao da val čekaju spremni.

"Očekuje se vodeni val od cca 7 i pol metara što je rekord. Bit će sve dobro ako Bog da lijepo vrijeme, da nemamo kiše jer zbog blokada otpadnih voda od kiše bi se sve moglo zakomplicirati", objasnio je Sabo. Kaže da su poduzete sve potrebne mjere.

"Uzeli smo u obzir sve najgore što se može dogoditi i pripremamo se u takvom ozračju. Da nas ništa ne iznenadi", zaključio je gradonačelnik Vukovara.


Hrvatske vode: Spremni smo, svi nasipi su viši od vala

Hrvatske vode intenzivno se pripremaju za dolazak vodenog vala. Dunav u Mađarskoj danas stagnira, ali ne smije se odahnuti.

"Vrhunac se očekuje u petak kod Batine na razini od 780 centimetara što je nešto niše od povijesnog maksimuma 1965.", rekao je za Media servis Ivica Nađ iz Hrvatskih voda.

"Sve pripreme su u završnoj fazi za prihvat maksimalnog vodostaja. Međutim, točan iznos maksimalnog vodostaja nas ne zabrinjava nego mi posvećujemo pažnju očuvanju stabilnosti naših nasipa koji su viši od najavljivanog vodostaja", rekao je Nađ.

Kaže da neće biti problema s prelijevanjem jer su nasipi viši i od vodostaja u najgorem scenariju. Izvijestio je da je Drava kod Osijeka 419 centimetara te da će se izvanredne mjere proglasiti kad dođe do 500.

U Vukovaru je redovna obrana od poplava, ali i tamo vodostaj raste.