Lokalni izbori

USTAVNI SUD UVAŽIO HDSSB-OVU ŽALBU

Huis nije pobijedio Burića! Zbog nepravilnosti ponavljaju se izbori u Belišću!

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Belišća Dinko Huis ipak nije pobijedio na izborima 2. lipnja. Tako je odlučio danas Ustavni sud Republike Hrvatske koji je uvažio žalbu HDSSB-ovog kandidata Dinka Burića i donio odluku o raspisivanju novih izbora u Belišću na dva sporna biračka mjesta.

Dinko Burić   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Očigledno je kako su nepravilnosti u radu biračkih odbora u Belišću bile tolikih razmjera da je poništenje rezultata izbora bilo jedino logično rješenje.

Ustavni sud poništio je odluku Županijskog izbornog povjerenstva o priznavanju dva naknadno pronađena listića koja su nedostajala u svim prethodnim brojanjima biračkog odbora. Na oba ta listića zaokružen je bio HDZ-ov kandidat Dinko Huis, te je na taj način došao na jedan glas prednosti u odnosu na Burića.

Ponovljeni izbori na dva sporna biračka mjesta održati će se u nedjelju 16.lipnja.

Dinko Burić: Bili smo u pravu, nepravilnosti su postojale

"Drago mi je da Ustavni sud potvrdio postojanje nepravilnosti, o čemu smo mi govorili. Pozivam sve glasače da se u nedjelju odazovu na izbore, a ja ću prihvatiti njihovu volju kakva god bude", rekao je Dinko Burić.

Huis: Iznenađeni smo odlukom Ustavnog suda, ali poštovat ćemo je

"Iznenađeni smo odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske ali na nama je da poštujemo odluke. Odluku poštujemo kao i sve dosada jer treba biti principijelan počevši od sebe samih. Uvjereni smo da ćemo i na ponovljenim izborima pokazati da smo mi prvi izbor građana te da će nam ukazati povjerenje. Vjerujem da će ove odluka privući i one glasače koji se nisu izjasnili niti u prvom niti u drugom krugu. Mislim da sada uviđaju koliko je njihov glas bitan", poručili su iz Huisova Izbornoga stožera 

Obrazloženje Ustavnog suda pogledajte OVDJE.